Έκκληση του γερμανού υπ. Υγείας για την άμεση επιβολή αυστηρών μέτρων, ακόμη και ενός lockdown. Θετικές, ωστόσο, θεωρεί τις εξελίξεις στην εκστρατεία εμβολιασμού.Με μελανά χρώματα περιέγραψε το πρωί σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν την υγειονομική πορεία της χώρας. «Η κατάσταση είναι τόσο δραματική και σοβαρή, όσο σε καμία άλλη χρονική στιγμή αυτής της πανδημίας», δήλωσε. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται συνεχώς. Το κρατικό επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ κατέγραψε 76.414 νέα κρούσματα κορωνοϊού μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Ο δε αριθμός των λοιμώξεων ανά 100.000 κατοίκους εντός μιας εβδομάδας αυξήθηκε στο 438,2. Μέσα σε μια ημέρα έχουν πεθάνει 357 άνθρωποι με κορωνοϊό. Σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας οι κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων είναι πλήρεις. Μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί περίπου 100 ασθενείς με κορωνοϊό σε άλλα νοσοκομεία της Γερμανίας.

Αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει επ΄ αόριστο, προειδοποίησε ο κ. Σπαν. Το ζητούμενο είναι να επιβληθούν άμεσα αυστηροί περιορισμοί στις επαφές για να αναχαιτιστεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας. «Όσο πιο δυνατά πατήσουμε τώρα το φρένο, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ενδεικτικά. Σε διαφορετική περίπτωση, τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε μερικές εβδομάδες, θα είναι πολύ πιο δραστικά. Στους άμεσους περιορισμούς ο κ. Σπαν συμπεριλαμβάνει και την επιβολή ενός lockdown. Δεδομένου ότι η αρμοδιότητα για την επιβολή των περιορισμών είναι τα γερμανικά κρατίδια, ο Γενς Σπαν ζήτησε, να συνέλθει άμεσα η σύσκεψη των πρωθυπουργών και όχι σε δυόμιση εβδομάδες όπως έχει προγραμματιστεί.

Περιορισμοί σε πτήσεις από Νότια Αφρική

Κατά τον κ. Σπαν, θετική είναι η εξέλιξη σε ό,τι αφορά την εκστρατεία εμβολιασμού. Τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν γίνει συνολικά 3,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες εμβολιάστηκαν 100.000 άνθρωποι με την πρώτη δόση. Τις επόμενες εβδομάδες θα διατεθούν περίπου 18 εκατομμύρια δόσεις για τον αναμνηστικό εμβολιασμό.

Επιπλέον ο Γενς Σπαν ανακοίνωσε, πως λόγω της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει την εναέρια κυκλοφορία με τη Νότια Αφρική. Από αύριο οι αεροπορικές εταιρείες επιτρέπεται να μεταφέρουν μόνο γερμανούς πολίτες στη Γερμανία. Οι επιβάτες αυτών των πτήσεων θα παραμένουν υποχρεωτικά για 14 ημέρες σε καραντίνα, ακόμη και στην περίπτωση που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Το μέτρο αυτό ενδέχεται να εφαρμοστεί και για άλλες νοτιοαφρικανικές χώρες.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ