Θετικά αποτελέσματα της καμπάνιας εμβολιασμού στους υπερήλικες βλέπει ο γερμανός υπουργός Υγείας. «Μεγάλες ποσότητες εμβολίων βρίσκονται στα ψυγεία.»Η εκστρατεία εμβολιασμού στην Γερμανία δείχνει «πρώτες επιτυχίες», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων άνω των 80 ετών και των ενοίκων γηροκομείων και νοσηλευτικών ιδρυμάτων όπως και το νοσοκομειακό προσωπικό έχουν εμβολιαστεί – τουλάχιστον με την πρώτη δόση.

Ο κίνδυνος να αρρωστήσει αυτή η κατηγορία ατόμων με Covid-19 έχει μειωθεί σημαντικά. Ενδεικτικό στοιχείο αυτής της εξέλιξης είναι η αισθητή μείωση των θανάτων στους υπερήλικες, τόνισε στη ίδια συνέντευξή τύπου ο Λόταρ Βίλερ, πρόεδρος του κρατικού Επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 4,5% του πληθυσμού της Γερμανίας και με τη δεύτερη δόση το 2%.

Αναξιοποίητες μεγάλες ποσότητες εμβολίων

Ο Γενς Σπαν προέτρεψε τα κρατίδια να αναπτύξουν τις δομές εμβολιασμού. Όπως ανέφερε, «μεγάλες ποσότητες εμβολίων βρίσκονται ακόμη στα ψυγεία.» Σε αυτό το πλαίσιο απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αξιοποιούν το παρασκεύασμα της AstraZeneca. Το εμβόλιο της εταιρείας είναι ασφαλές και προστατεύει, τόνισε. Αναφορικά με το θέμα της εισαγωγής πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο υπ. Υγείας ανακοίνωσε ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου θα εισαχθεί ένα τέτοιο πιστοποιητικό στη Γερμανία. Ο υπ. Υγείας άφησε ανοιχτό το κατά πόσο θα ισχύουν λιγότεροι περιορισμοί για τους κατόχους αυτού του πιστοποιητικού. Πρόκειται για ένα θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί στην ολομέλεια της γερμανικής βουλής.

Πάντως η πλειοψηφία των γερμανών πολιτών εκφράζεται υπέρ της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Σε δημοσκόπηση του δεύτερου προγράμματος της Γερμανικής Τηλεόρασης (ZDF) το 56% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν χαλαρώσεις και το 41% τις απορρίπτει. Διαφορετική είναι όμως η εικόνα σε περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα κορωνοϊού. Σε περίπτωση που εισέλθει η Γερμανία σε ένα τρίτο κύμα πανδημίας, τότε το ποσοστό των υποστηρικτών της χαλάρωσης φτάνει το 21%.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ