Μέσα σε ένα χρόνο οι τιμές πρώτων υλών εκτοξεύθηκαν στην Γερμανία, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής τροφίμων, ρούχων και οχημάτων, όπως δείχνει ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού.Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία άλμα 33,5% σημείωσε μέσα σε ένα μόλις χρόνο ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI), o οποίος καταγράφει την εξέλιξη τιμών πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή. Mερικοί ενδεικτικοί τομείς: αυτοκινητοβιομηχανία, αγροτικά και ηλεκτρικά μηχανήματα, τρόφιμα, ρούχα, χημικά προϊόντα.

Κύρια αιτία για την εκτόξευση του κόστους για τους παραγωγούς, είτε πρόκειται για βιομηχανικά, είτε αγροτικά προϊόντα, είναι η ενεργειακή ακρίβεια. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021 οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 87,3%.

Την πρωτιά στις αυξήσεις έχει το φυσικό αέριο με σχεδόν 155%.Οι μονάδες παραγωγής ενέργειας πλήρωσαν για φυσικό αέριο τετραπλάσια τιμή από ότι πέρυσι, οι βιομηχανίες 260% και οι μεταπωλητές αερίου 170%.

Στη δεύτερη θέση έρχεται το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο στοίχισε στους παραγωγούς σχεδόν 88% περισσότερο από ότι πριν ένα χρόνο. Οι πάροχοι ρεύματος πλήρωσαν περίπου 157% περισσότερα και οι βιομηχανικές μονάδες σχεδόν 16%.

70% αυξήθηκε η τιμή του βουτύρου ως πρώτης ύλης

Στην τρίτη θέση έρχονται τα καύσιμα με σχεδόν 54%. Το πετρέλαιο στοίχισε στους παραγωγούς κάτι παραπάνω από τα διπλά σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα υπόλοιπα καύσιμα στοίχισαν 46,6% περισσότερα.

Αν εξαιρέσουμε το κόστος ενέργειας, θα δούμε ότι η αύξηση των τιμών για τους παραγωγούς ανέρχονταν σε 16,3% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021.

Εντυπωσιακές είναι οι αυξήσεις και στα τρόφιμα, τα οποία είναι για τους γερμανούς παραγωγούς 17% ακριβότερα από ότι πέρυσι. Το βούτυρο, πχ, είναι σχεδόν 71% ακριβότερο απ΄ ότι το 2021. Ενδεικτική είναι και η αύξηση στο αλεύρι που αγγίζει πλέον το 40%.

Οι αυξημένες τιμές παραγωγού περνούν, όπως είναι αναμενόμενο, στις τιμές των προϊόντων στο ράφι. Ενδεικτικό για την εξέλιξη στις τιμές τροφίμων στη Γερμανία είναι ότι ενώ μέσα σε σχεδόν μια 20ετία, από το 2000 μέχρι το 2019, αυξήθηκαν κατά μόλις 1,5%, εκτοξεύθηκαν 8,6% μέσα σε ένα μόλις χρόνο (Απρίλιος 2021 – Απρίλιος 2022)

Στέφανος Γεωργακόπουλος (destatis.de, dpa)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ