Η εκστρατεία εμβολιασμού δεν προχωρά έκτοτε με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Πάνω από το 26% του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στη βουλή μέσα Ιανουαρίου.Στη Γερμανία κλείνει σήμερα ένας χρόνος εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού. Το πρώτο εμβόλιο χορηγήθηκε τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων 2020 στην τότε Έντιτ Κβοϊτσάλα,101 ετών, στην ανατολικογερμανική πόλη Χάλμπερστατ. Σύμφωνα με το κρατικό επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, στο ενδιάμεσο διάστημα έχουν γίνει 146,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Με την πρώτη δόση έχει εμβολιαστεί το 73,8% του πληθυσμού, με τη δεύτερη δόση το 70,8%. Το 35,9% έχει λάβει και την αναμνηστική δόση (29,9 εκατομμύρια).

Το δε ποσοστό των ανεμβολίαστων ανέρχεται στα 26,2% ή 21,7 εκατομμύρια. Στόχος της νέας κυβέρνησης ήταν να χορηγηθούν από τα μέσα Νοεμβρίου ως το τέλος του χρόνου 30 εκατομμύρια δόσεις. Ο στόχος αυτός αναμένεται ότι θα επιτευχθεί τη Δευτέρα, δεδομένου ότι έχουν απομείνει ακόμη 50.000 εμβολιασμοί. Οι εμβολιασμοί αφορούν κυρίως την αναμνηστική δόση.

Οι ανεμβολίαστοι επιμένουν

Ένας δεύτερος στόχος της νέας γερμανικής κυβέρνηση ήταν να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων με την πρώτη δόση στο 80% μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, δηλαδή την ημέρα της επόμενης διάσκεψης για την πορεία της εκστρατείας εμβολιασμού του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τους πρωθυπουργούς των 16 γερμανικών κρατιδίων.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα έπρεπε να εμβολιαστούν τις επόμενες δύο εβδομάδες 5,3 εκατομμύρια ανεμβολίαστοι. Γεγονός είναι όμως ότι μέχρι στιγμής εκκλήσεις προς αυτή την ομάδα ανθρώπων δεν βρίσκουν την αναμενόμενη ανταπόκριση. Νέα ημερομηνία επίτευξης του στόχου των 80% εμβολιασμένων με την πρώτη δόση είναι τέλος Ιανουαρίου, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυριακάτική Bild.

Προηγουμένως, στα μέσα Ιανουαρίου, θα συζητηθεί στη βουλή το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει ήδη καθιερωθεί για το προσωπικό σε νοσοκομεία, ιατρεία, νοσηλευτικά ιδρύματα και γηροκομεία. Από τις 16 Μαρτίου οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε ανάρρωσης από Covid-19.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ