Συγκλονισμένη η γερμανική κοινή γνώμη από το πρωτοφανές μακελειό στο Χάναου. Εννέα οι νεκροί έπειτα από ξεχωριστές επιθέσεις ενόπλου στο κέντρο της πόλης. Νεκρός και ο δράστης.Συγκλονισμένη είναι η γερμανική κοινή γνώμη μετά το πρωτοφανές μακελειό στο Χάναου, μια μικρή πόλη 100.000 περίπου κατοίκων που βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ. από τη Φρανκφούρτη στην κεντρική Γερμανία.

Οι πρώτοι πυροβολισμοί έπεσαν γύρω στις 10 χθες το βράδυ σε μπαρ με ναργιλέδες στο κέντρο του Χάναου. Ο δράστης χτύπησε το κουδούνι, εισήλθε στο χώρο των καπνιστών και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως γύρω του σκοτώνοντας συνολικά πέντε νεαρά άτομα, τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα. Οι περισσότεροι φαίνεται να ήταν κουρδικής καταγωγής.

Ο δεύτερος τόπος του εγκλήματος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Μπροστά σε περίπτερο/ψιλικατζίδικο ακούγονται εκ νέου πυροβολισμοί. Τραγικός απολογισμός εκεί, τέσσερις νεκροί. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι αστυνομικοί εντόπισαν το δράστη νεκρό στο σπίτι του, δίπλα σε ένα ακόμη πτώμα. Ο συνολικός απολογισμός της χθεσινής αιματηρής νύχτας στο Χάναου είναι λοιπόν 11 νεκροί.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το δράστη;

Σύμφωνα με την Bild πρόκειται για τον Γερμανό Τομπίας Ρ. που όπως όλα δείχνουν έδρασε μόνος του. Υπάρχει βίντεο-ομολογία του το οποίο παραπέμπει ξεκάθαρα σε ακροδεξιά κίνητρα. Συγκεκριμένα σε κάποιο σημείο ο δράστης φέρεται να λέει ότι «συγκεκριμένοι λαοί που δεν μπορούν να εκδιωχθούν πλέον από τη Γερμανία θα πρέπει να εξοντωθούν».

Τον αποτροπιασμό της εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση. «Οι σκέψεις μας σήμερα το πρωί είναι στους ανθρώπους στο Χάναου όπου στο κέντρο της πόλης διεπράχθη ένα φρικτό έγκλημα», έγραψε στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Κώστας Συμεωνίδης (Bild.de, spiegel.de, dpa)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ