Εφετείο αποφασίζει την προσωρινή διακοπή αποψίλωσης δάσους για την εγκατάσταση εργοστασίου της Tesla. Η γερμανική οικονομία κάνει λόγο για «καταστροφικό μήνυμα». Σύσσωμη στήριξη των κομμάτων για την επένδυση.Μετά από προσφυγή δύο μικρών περιβαλλοντικών οργανώσεων το διοικητικό εφετείο Βερολίνου-Βρανδεμβούργου εξέδωσε διάταξη ασφαλιστικών μέτρων για την αναστολή με της αποψίλωσης δασικής έκτασης 900 στρεμμάτων. Η περιοχή προβλέπεται για την κατασκευή εργοστασίου της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, κοντά στο Βερολίνο.

Ως επιχείρημα για την προσφυγή τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προβάλλουν το επιχειρήματα ότι οι εργασίες ξεκίνησαν χωρίς έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης και ότι δεν τηρούνται τα χρονικά περιθώρια για ενστάσεις πολιτών. Στόχος της Tesla είναι να ξεκινήσει η παραγωγή του πρώτου εργοστασίου της εταιρείας σε ευρωπαϊκό έδαφος το καλοκαίρι 2021. Η πρόθεση αυτή στηρίζεται ολόπλευρα από την πολιτική.

«Καταστροφικό μήνυμα»

Η δικαστική απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Υποστηρικτές του έργου επισημαίνουν τους κινδύνους που θα εγκυμονούσε μια κωλυσιεργία της υλοποίησής του. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ το εργοστάσιο για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Tesla, έχει μεγάλη σημασία για την προστασία του κλίματος και συνιστά μια από τις σημαντικότερες βιομηχανικές επενδύσεις στην ανατολική Γερμανία εδώ και πολλά χρόνια.

Δεδομένου ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την προσωρινή αδειοδότηση διήρκεσαν μόλις δύο μήνες, ο κ. Αλτμάιερ τονίζει ότι με το παράδειγμα της Tesla μπορεί να τεκμηριωθεί ότι είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται στη Γερμανία μεγάλα προγράμματα σε γρήγορο χρονικό διάστημα.

Τη σημασία της υλοποίησης του έργου της Tesla για τη Γερμανία ως χώρα επιχειρησιακών δραστηριοτήτων επισημαίνει ο Σύνδεσμος Μεσαίων Επιχειρήσεων Γερμανίας (BVMW). Σε περίπτωση που αποτύχει η κατασκευή του εργοστασίου λόγω «γραφειοκρατικών εμποδίων και υπερβολικού αριθμού ρυθμίσεων» η Γερμανία θα έστελνε σε ξένους επενδυτές ένα «καταστροφικό μήνυμα», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μάριο Όχοβεν.

Στήριξη και από Πρασίνους

Όμώς, όχι μόνο η γερμανική οικονομία αλλά και όλα τα κόμματα της γερμανικής βουλής, συμπεριλαμβανομένων και των Πρασίνων, υποστηρίζουν τα σχέδια της Tesla. Μόλις πρόσφατα το ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ δήλωσε: «Έχουμε ανάγκη από την Tesla, είναι μια καλή είδηση για τη Γερμανία». Ενώ χαιρέτισε τις σύντομες διαδικασίες της αδειοδότησης τόνισε, παράλληλα, ότι θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα κριτήρια.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ