Η Σαξονία ως πρώτο κρατίδιο εφαρμόζει την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Υποχρεωτικά τεστ εργαζομένων και επισκεπτών σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων.Στη Γερμανία πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που ζητούν αυστηρότερους κανονισμούς για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Αιτία είναι η ραγδαία αύξηση των λοιμώξεων Covid-19.Το κρατικό επιδημιολογικό ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε σήμερα 34.002 νέα κρούσματα εντός μιας ημέρας. Ο δε δείκτης θετικότητας που δείχνει τον αριθμό των λοιμώξεων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημέρων αυξάναται συνεχώς. Από 169,9 χθες αυξήθηκε σήμερα στα 183,7. Αναμένεται ότι σε λίγες ημέρες ο δείκτης αυτός θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο όριο. Ορισμένα γερμανικά κρατίδια σημειώνουν ήδη αρνητικό ρεκόρ. Στη Σαξονία ο δείκτης θετικότητας κυμαίνεται στα 415,8, στη Θουριγγία στα 406 και στη Βαυαρία στα 284.

Δεν αρκεί πλέον το τεστ

Η Σαξονία είναι το πρώτο γερμανικό κρατίδιο που εφαρμόζει από τη Δευτέρα αυστηρότερους κανονισμούς. Πρόσβαση σε κλειστούς χώρους όπως καταστήματα εστίασης, ξενοδοχεία, ντισκοτέκ, μουσεία, σινεμά αλλά και σε γήπεδα θα έχουν μόνο όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (Κανόνας 2G). Δηλαδή, δεν θα αρκεί πλέον το αρνητικό τεστ. Από αυτή τη ρύθμιση εξαιρούνται λιανεμπόριο, φαρμακεία και εκκλησίες. Η ίδια πρακτική εφαρμόζεται ήδη σε μεμονωμένες περιοχές της Βαυαρίας με υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων. Την καθιέρωση αυτού του κανόνα σε ολόκληρη τη Γερμανία ζητούν μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα υγείας, Κάρλ Λάουντερμπαχ, η Ένωση Γερμανικών Δήμων όπως και ο Ομοσπονδιακός Ιατρικός Σύλλογος. «Στην ανάγκη» θα πρέπει να επιβληθούν μέτρα lockdown για ανεμβολίαστους, υποστήριξε ο πρόεδρος της οργάνωσης, Κλάους Ράινχαρντ.

Άλλοι ιατρικοί σύλλογοι αλλά και ο βαυαρός πρωθυπουργός, Μάρκους Ζέντερ, ζητούν την επιστροφή στα δωρεάν τεστ κορωνοϊού, τα οποία είχαν καταργηθεί τον περασμένο μήνα. Εκτός αυτού, θεωρούν αναγκαίο να υποβάλλονται σε τεστ και οι εμβολιασμένοι, επειδή και αυτοί μπορούν να είναι φορείς του Covid-19. Σε αντίθεση με άλλες χώρες στη Γερμανία δεν πρόκειται να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για το προσωπικό νοσηλευτικών ιδρυμάτων και γηροκομείων. Η σύσκεψη των υπουργών Υγείας των γερμανικών κρατιδίων αποφάσισε χθες την επιβολή υποχρεωτικού τεστ σε αυτά τα ιδρύματα για το προσωπικό και τους επισκέπτες – ανεξάρτητα από το αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ