Σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία η διαδοχή της Κρ. Λάμπρεχτ στο γερμανικό υπ. Άμυνας κινήθηκε με ταχείες διαδικασίες. Νέος υπ. Άμυνας ο Μπόρις Πιστόριους, προκαλώντας έκπληξη.Είναι πλέον επίσημο. Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει ο 62χρονος Σοσιαλδημοκράτης Μπόρις Πιστόριους, νυν υπ. Εσωτερικών στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας. Διαδέχεται με γρήγορες διαδικασίες την παραιτηθείσα προκάτοχό του Κριστίνε Λάμπρεχτ, μετά την πίεση και την κριτική που της ασκήθηκε εδώ και μήνες για σοβαρές αστοχίες και ατυχείς δηλώσεις.

Ο Πιστόριους, αν και προέρχεται από την τοπική πολιτική σκηνή, έχει σημαντικά ερείσματα στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών. Ο ίδιος βρίσκεται στο πόστο του υπ. Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας από το 2013, ενώ προηγουμένως είχε διατελέσει δήμαρχος Όσναμπρικ για σχεδόν μια επταετία, ενώ γνωστές ήταν οι φιλοδοξίες του για ενδεχόμενη μεταπήδηση στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Παρόλα αυτά το όνομά του θεωρείται «έκπληξη», μιας και θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο ότι την Κρ. Λάμπρεχτ θα διαδεχόταν επίσης γυναίκα, λόγω της ποσόστωσης μεταξύ ανδρών και γυναικών που ισχύει για την κυβερνητική σύνθεση. Γεγονός είναι επίσης ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή προσώπου από το πεδίο της ομοσπονδιακής πολιτικής και συγκεκριμένα της νυν συγκυβέρνησης θα δημιουργούσε πρακτικά εμπόδια, απαιτώντας ενδεχομένως ευρύτερο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Σολτς: Έμπειρος και δοκιμασμένος πολιτικός ο Πιστόριους

Ένθερμη πάντως είναι η πρώτη σύσταση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος δηλώνει «χαρούμενος» που «κέρδισε έναν εξαιρετικό πολιτικό, έμπειρο, δοκιμασμένο στη διοίκηση και γνώστη της πολιτικής ασφάλειας» για το κρίσιμο υπ. Άμυνας.

Τον Μπόρις Πιστόριους έσπευσε να συγχαρεί και ο υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από τους Φιλελευθέρους, ο οποίος θα πρέπει να συνεργαστεί εκ των πραγμάτων στενά μαζί του, όπως ανέφερε, για την υλοποίηση του Ταμείου των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του Γερμανικού Στρατού (Bundeswehr).

Κριτική όμως ασκεί η αξιωματική αντίπολίτευση, με τον αντιπρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών Γιόχαν Βάντεπουλ να σχολιάζει ότι ο Όλαφ Σολτς δεν δείχνει να παίρνει στα σοβαρά τη «Zeitenwende (αλλαγή εποχής), που ο ίδιος έχει εξαγγείλει», ενώ κατά τα λεγόμενά του με την επιλογή Πιστόριους δείχνει και πάλι ότι «η τεχνογνωσία και η εμπειρία σε θέματα της Bundeswehr δεν παίζουν κανένα ρόλο».

Κρίσιμη εβδομάδα για άμυνα και ασφάλεια

Ο Πιστόριους αναμένεται την Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο για να λάβει τον διορισμό του από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και θα ακολουθήσει στη συνέχεια η ορκωμοσία του στη γερμανική βουλή.

Την ίδια μέρα φτάνει στο Βερολίνο και ο υπ. Άμυνας Λόιντ Όστιν, σε μια κρίσιμη φάση του πολέμου στην Ουκρανία για συντονισμό των επόμενων δυτικών κινήσεων ως προς την αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης. Την Παρσκευή είναι επίσης προγραμματισμένη η διάσκεψη της ομάδας Ραμστάιν, στην οποία συμμετέχουν 50 χώρες, νατοϊκές και μη.

Με λίγα λόγια, ο Μπόρις Πιστόριους δεν έχει πολύ χρόνο προσαρμογής. Θα πέσει αμέσως στα βαθιά της ομοσπονδιακής πολιτικής αλλά και της διεθνούς πολιτικής ασφάλειας. Περιθώρια λαθών, όπως αυτά της προκατόχου του, δεν υπάρχουν, εκτιμούν πολλοί στη γερμανική πρωτεύουσα.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ