Tην ευχή να γιορτάσει η Ελληνική Πρεσβεία Βερολίνου την είσοδο του επόμενου χρόνου στο ιδιόκτητο κτίριο της διατύπωσε ο Έλληνας πρέσβης Δημήτριος Ράλλης στην κοπή της βασιλόπιτας στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας στο Βερολίνο. Ο κ. Ράλλης υπογράμμισε ότι “η ολοκλήρωση της πρεσβείας στην συνοικία των πρεσβειών Tiergarten θα κλείσει ένα κεφάλαιο εκκρεμότητας της ελληνικής παρουσίας στο Βερολίνο και θα βοηθήσει στην σημαντική εξοικονόμηση πόρων”.

Στη χθεσινοβραδινή εορταστική εκδήλωση προσκεκλημένοι του Δ/ντή του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Παντελή Παντελούρη ήταν ο ομοσπονδιακός υφ. Επιστημών και Έρευνας Τόμας Ράχελ, ομοσπονδιακοί βουλευτές όλων των κομμάτων, το προεδρείο της επιτροπής ελληνο-γερμανικής φιλίας της γερμανικής βουλής και ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ.Αυγουστίνος, ο οποίος ευλόγησε τη βασιλόπιτα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης διπλωμάτες, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και εκπρόσωποι της ομογένειας.

Στο χαιρετισμό του ο Έλληνας πρέσβης αναφέρθηκε στις “δυσανάλογα μεγάλες θυσίες” που υφίσταται σήμερα ο ελληνικός λαός. “Αντιμετωπίζει όμως τη δύσκολη κατάσταση με πνεύμα δέσμευσης σε μια εθνική προσπάθεια”, είπε ο κ. Ράλλης. Πρόσθεσε δε ότι η οικονομική κρίση συνιστά ταυτόχρονα και “πρόκληση που περιέχει μια ευκαιρία για αναδιάρθρωση υπαρκτών δομικών μας αδυναμιών και για ανάπτυξη της οικονομίας μας, πράγμα που αποτελεί στόχο όλων”. Επισήμανε επίσης το “σημαντικό ξεκίνημα” που έγινε την περασμένη χρονιά με την κοινή δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού και της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Πρόκειται για την εταιρική στρατηγική σχέση Ελλάδας-Γερμανίας, η οποία, όπως είπε, “έδωσε μια νέα δυναμική στις ήδη στενές σχέσεις των δύο χωρών”.

Σημειώνεται ότι η ανέγερση του νέου κτιρίου Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο – στο χώρο όπου βρίσκονταν τα ερείπια της προπολεμικής πρεσβείας – άρχισε μόλις πέρυσι, είκοσι χρόνια από τη μεταφορά της γερμανικής πρωτεύουσας από τη Βόννη στο Βερολίνο. Στο νέο κτίριο θα εγκατασταθούν τα διασπαρμένα σε έξι διαφορετικά σημεία της πόλης τμήματα της πρεσβείας και η πρεσβευτική κατοικία. Για την κάλυψη αυτών των αναγκών καταβάλλονται ετησίως πάνω από 700.000 ευρώ σε ενοίκια.

Του Γ. Παππά

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ