Μια εβδομάδα έχει περάσει από τότε που ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πήρε την απόφαση να επιβληθούν δασμοί 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο. Θα εφαρμοστούν στην πράξη οι αποφάσεις του;Μέσα σε 15 ημέρες η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή. Ορισμένες χώρες έχουν εξαιρεθεί από αυτή την απόφαση όχι όμως η ΕΕ. Ο Τραμπ απειλεί ότι θα επιβάλει δασμούς στις αυτοκινητοβιομηχανίες BMW και Daimler. Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν το 2017 πουλήθηκαν προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου αξίας 14 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 14% των αμερικανικών εισαγωγών αυτού του είδους. Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα στην ΕΕ και ακολουθούν η Ολλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βρετανία και η Σουηδία.

Ο πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ δηλώνει πως εάν δεν είχε αποτύχει η υπογραφή της συμφωνίας TIPP για το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ ΕΕ και ΗΠA, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορούσε να έχει πάρει αυτή την απόφαση. Ο Γκάμπριελ Φελμπερμάιερ, οικονομολόγος και επικεφαλής του κέντρου ifo για το εξωτερικό εμπόριο μιλώντας στην Deutsche Welle δηλώνει πως ο Τραμπ κατά πάσα πιθανότητα θα υλοποιήσει τις εξαγγελίες του ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά:

«Όταν οι Αμερικανοί για παράδειγμα παράγουν αυτοκίνητα της BMW στην πόλη Σπάρτανμπουργκ στη Νότια Καρολίνα, τότε χρειάζονται μεγάλες ποσότητες από εξαρτήματα τα οποία έρχονται από την Ευρώπη και εάν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς, απειλεί και καταστρέφει παράλληλα και την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών κατασκευαστριών εταιρειών».

Η ΕΕ θα αναζητήσει και αλλού εμπορικούς εταίρους

Στις Βρυξέλλες συμμερίζονται την άποψη ότι το εξωτερικό εμπόριο είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη κατάσταση. Ο Γκάμπριελ Φελμπερμάιερ δηλώνει ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος.

Αλλά και στις ΗΠΑ οι τόνοι παρασκηνιακά πέφτουν και φαίνονται να μην αποκλείουν έναν συμβιβασμό προτείνοντας πέντε προϋποθέσεις. Μια από αυτές τις προϋποθέσεις είναι μια συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ όσον αφορά το θέμα της Κίνας, η οποία πουλάει χάλυβα και αλουμίνιο σε τιμές dumping.

Το πρόβλημα της Κίνας απασχολεί εν τω μεταξύ και τις Βρυξέλλες και όπως παραδέχεται ανώτερος αξιωματούχος «η Κίνα θέλει να πουλήσει τον χάλυβα οπουδήποτε». Η ΕΕ αναζητά από την πλευρά της νέους εταίρους και νέες αγορές και η Γερμανία έχει την άποψη πως υπάρχουν πολλοί άλλοι εμπορικοί εταίροι.

Κι όπως δηλώνει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ: «Θα εργαστούμε περαιτέρω πάνω στο σύμφωνο εμπορίου και θα μιλήσουμε και με άλλους εταίρους. Κατά την άποψή μου και σύμφωνα με την άποψη της ΕΕ και της Γερμανίας ο προστατευτισμός δεν είναι η σωστή απάντηση».

Ζαμπίνε Κίνκαρτς/ Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ