Μαζί με άλλους τρεις ακροαριστερούς εξτρεμιστές, η Λίνα Ε. κατηγορείται για βίαιες επιθέσεις σε βάρος ακροδεξιών. Δικαστήριο της Δρέσδης επέβαλε πολυετείς ποινές φυλάκισης.Σχεδόν δύο χρόνια και περίπου 100 δικάσιμες ημέρες κράτησε η δίκη με βασική κατηγορούμενη τη Λίνα Ε. και άλλους τρεις συνεργούς της ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του κρατιδίου της Σαξωνίας. Μια πολύκροτη υπόθεση με έντονο αντίκτυπο στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στη Γερμανία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Λίνα Ε. και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοι, σύμφωνα με τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν, προέβαιναν μεταξύ 2018 και 2020 σε συντονισμένους, προσχεδιασμένους άγριους ξυλοδαρμούς ακροδεξιών-νεοναζί σε πόλεις της ανατολικής Γερμανίας, όπως τη Λειψία, το Βούρτσεν και το Άιζεναχ.

Το πρωί της Τετάρτης ανακοινώθηκε τελικά η ετυμηγορία των δικαστών, οι οποίοι έκριναν ένοχους τους κατηγορούμενους για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση». Συγκεκριμένα το δικαστήριο της Δρέσδης επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών και τριών μηνών στην 28χρονη Λίνα Ε. ενώ στους συγκατηγορούμενούς της επιβλήθηκαν ελαφρώς μικρότερες ποινές φυλάκισης μεταξύ δύο και τριών ετών.

Διαδηλώσεις και ευρωπαϊκό «κύμα» συμπαράστασης

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εισαγγελία είχε προτείνει για την Λίνα Ε. οκταετή κάθειρξη, ενώ η βασική γραμμή της υπεράσπισης υποστήριζε ότι πρόκειται για «πολιτική δίκη». Μάλιστα έντονη ήταν και η κριτική που άσκησε η πλευρά της κατηγορούμενης στους δικαστές και την Εισαγγελία ότι έκαναν τα πάντα για να χαρακτηρίσουν τη Λίνα Ε. και τους συγκατηγορούμενους ως ακροαριστερούς «τρομοκράτες».

«Καταπέλτης» ήταν πάντως τα συμπεράσματα στο σχετικό εισαγγελικό υπόμνημα για την Λίνα Ε. και τους συνεργούς της: «Η ομάδα που έδρασε γύρω από τη Λίνα Ε. επιτέθηκε στο κράτος δικαίου, ενώ η μαχητική, αριστερή, εξτρεμιστική ιδεολογία της σε συνδυασμό με την απόρριψη της έννοιας του κρατικού μονοπωλίου στη χρήση βίας ήταν καθοριστικές για τη δημιουργία συνεκτικών δεσμών στην ομάδα αυτή». Σύμφωνα μάλιστα με την αρμόδια εισαγγελέα, οι πράξεις στις οποίες προέβη η Λίνα Ε., διέπονταν από «σημαντικό βαθμό αγριότητας».

Γενογός είναι ότι η υπόθεση αυτή φέρνει ξανά στο προσκήνιο στη Γερμανία τη συζήτηση για τη χρήση βίας και από τους κόλπους της άκρας Αριστεράς – και όχι μόνο της γερμανικής ακροδεξιάς από τους γνωστούς νεοναζιστικούς κύκλους. Ήδη σήμερα έχουν προγραμματιστεί πορείες αλληλεγγύης για την Λίνα Ε. στη Δρέσδη, τη Λειψία και άλλες γερμανικές πόλεις με τις αρχές ασφαλείας να βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή για πιθανά επεισόδια και συγκρούσεις με ακροδεξιούς.

Εδώ και καιρό το κύμα συμπαράστασης στην Λίνα Ε. έχει ξεπεράσει τα γερμανικά σύνορα, με αντίστοιχες δράσεις συμπαράστασης και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων και στην Αθήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ