Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί αναταράξεις και στη γερμανική οικονομία. Αισθητός θα είναι ο αντίκτυπος το 2023, αν και οι προβλέψεις δεν είναι πια τόσο ζοφερές.Ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, αβεβαιότητα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στους καταναλωτές, όσο και στις επιχειρήσεις στην Γερμανία. Σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους η οικονομία θα συρρικνωθεί το 2023, με τον πληθωρισμό να παραμένει προς το παρόν σε υψηλά επίπεδα. Οι προβλέψεις ωστόσο δεν είναι τόσο ζοφερές όπως πριν λίγους μήνες. Προφανώς και επειδή το γερμανικό δημόσιο παρεμβαίνει με μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ για να ανακουφιστούν από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.

Οικονομία: Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις η γερμανική οικονομία αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ανθεκτική. Παραδόξως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 0,4% το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο. Το τελευταίο διάστημα αμβλύνονται οι ανησυχίες για μια σημαντική οικονομική ύφεση τη νέα χρονιά. Τα οικονομικά δεδομένα σήμερα είναι πολύ καλύτερα από ότι στο πρόσφατο παρελθόν, δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γεργκ Κρέμερ.

Πολλοί οικονομολόγοι μιλούν πλέον για ήπια ύφεση αναμένοντας το 2023 συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά λιγότερο από 1%. Ας σημειωθεί ότι στο απόγειο της πανδημίας το 2020 η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο από 4%. Το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία IfW αναμένει μάλιστα αναιμική, αλλά συμβολική ανάπτυξη 0,3% το 2023, χάρη στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα

Πληθωρισμός: Η αύξηση τιμών κατά περίπου 10% επιβαρύνει τους καταναλωτές και τον επιχειρηματικό κόσμο. Η γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν βλέπει σύντομα εκτόνωση της κατάστασης: Ο πρόεδρός της Γιόαχιμ Νάγκελ δηλώνει χωρίς περιστροφές: «Ο πληθωρισμός είναι υψηλός και θα υποχωρήσει σταδιακά με την πάροδο του χρόνου».

Πολλοί οικονομολόγοι περιμένουν βελτίωση από την άνοιξη και πέρα. Για παράδειγμα, το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας της Λειψίας RWI εκτιμά: «Την άνοιξη θα έχει ολοκληρωθεί η

περίοδος θέρμανσης και θα έχει περάσει η δυσκολότερη περίοδος της ενεργειακής κρίσης για τα νοικοκυριά. Από εκεί και πέρα θα αρχίσουν να πέφτουν και οι τιμές».

Απασχόληση: Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης (BA) χαρακτηρίζει σταθερή την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Παρά την κρίση οι επιχειρήσεις εμφανίζονται πρόθυμες να προχωρήσουν σε προσλήψεις. Πολλές βιομηχανίες αναζητούν απεγνωσμένα νέους εργαζομένους και καταβάλλουν προσπάθεια να στηρίξουν το υπάρχον προσωπικό σε καιρούς οικονομικής αβεβαιότητας, ακόμα και με μειωμένο ωράριο εργασίας. Σύμφωνα με το Οικονομικό Ινστιτούτο του Μονάχου Ifo η ανεργία θα σημειώσει το 2023 μικρή άνοδο 0,2% σε σύγκριση με τη φετινή χρονιά και θα διαμορφωθεί στο 5,5%.

Εν αναμονή νέων αυξήσεων του βασικού επιτοκίου

Κεντρικές τράπεζες: Σε παγκόσμιο επίπεδο οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμό με αυξήσεις επιτοκίων. Η ΕΚΤ προχώρησε τέσσερις φορές σε αύξηση του επιτοκίου το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Το βασικό επιτόκιο, με το οποίο οι τράπεζες δανείζονται χρήμα από την Φρανκφούρτη, βρίσκεται πλέον στο 2,5%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2008. Για το 2023 αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις του βασικού επιτοκίου.

Πρόσφατα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωνε: «Συνεχίζουμε τις προσπάθειες. Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς». Από τους αποταμιευτές η άνοδος των επιτοκίων αποτιμάται θετικά. Όταν, μέχρι πρόσφατα, τα επιτόκια ήταν μηδενικά οι καταθέτες όχι μόνο δεν είχαν όφελος από τις καταθέσεις, αλλά πλήρωναν ακόμα και πρόστιμα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αντίθετα τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν για επίδοξους δανειολήπτες ότι θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Φριντερίκε Μαρξ & Γερν Μπέντερ, dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ