Η κυβέρνηση Σολτς επιθυμεί αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές όπλων. Οι εκκλησίες χαιρετίζουν την πρόθεση και προτείνουν έλεγχο σε επίπεδο ΕΕ.Ήταν Οκτώβριος λίγο μετά τις γερμανικές εκλογές όταν η υπηρεσιακή πια κυβέρνηση έδινε σχεδόν βιαστικά πράσινο φως σε εξαγωγές όπλων στην Αίγυπτο, έναν από τους καλύτερους πελάτες της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία όμως συμμετέχει στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας στο πόλεμο στην Υεμένη. Η ThyssenKrupp Marine Systems θα παραδώσει στο Κάιρο 3 φρεγάτες και η Diehl Defence 16 αντιαεροπορικά συστήματα.

Σε συνέντευξη Τύπου της Κοινής Επιτροπής Εκκλησιών και Ανάπτυξης (GKKE) με αφορμή την δημοσιεύση έκθεσης σχετικά με τις γερμανικές εξαγωγές όπλων ο Μάρτιν Ντούτσμαν πρόεδρος της Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν καθολική και ευαγγελική εκκλησία, τόνισε ότι δεν έχει καμία κατανόηση για τέτοιου είδους εξαγωγές, αλλά και ότι το πλαίσιο που διέπει τις πωλήσεις όπλων δεν αρκεί: «Δυστυχώς οι υπάρχοντες κανόνες δεν αρκούν, με αποτέλεσμα στην ουσία οι εξαγωγές όπλων να μην υπόκεινται σε συγκεκριμένους και αυστηρούς κανόνες».

Ζητούμενο μια ευρωπαϊκή οδηγία για τον έλεγχο των εξαγωγών

Βάσει των στοιχείων που έδωσε αρχές Νοεμβρίου στη δημοσιότητα το Βερολίνο, οι εξαγωγές ξεπέρασαν πέρσι σε αξία τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος των όπλων να πηγαίνει σε χώρες εκτός ΕΕ και ΝΑΤΟ. Φέτος στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου οι γερμανικές αρχές έδωσαν πράσινο φως για εξαγωγές ύψους σχεδόν 3,8 δις ευρώ.

Ο συμπρόεδρος της επιτροπής Καλ Γιούστεν θεωρεί ότι πολλά θα πρέπει να αλλάξουν και σε επίπεδο ΕΕ: «Όποιος επιθυμεί πράγματι μια κοινή αμυντική και εξωτερική πολιτική στην ΕΕ θα πρέπει να διαθέτει μια περιοριστική πολιτική εξαγωγών όπλων καθώς και μια σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για τον έλεγχο των εξαγωγών».

Η κοινή επιτροπή των εκκλησιών θεωρεί ότι η αρμοδιότητα για τις εξαγωγές όπλων στη Γερμανία θα πρέπει να μεταφερθεί από το υπουργείο Οικονομίας στο υπουργείο Εξωτερικών. Μόνο έτσι θα αρθεί η άσκηση οικονομικών και πολιτικών πιέσεων στις αποφάσεις. Όπως τόνισε τέλος ο Μάρτιν Ντούτσμαν «οι εξαγωγές όπλων δεν είναι ένα οποιοδήποτε καταναλωτικό αγαθό, αλλά θανάσιμο εργαλείο που στρέφεται κατά της ανθρώπινης ύπαρξης».

Σαμπίνε Κίνκαρτς

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ