Καγκελάριος και πρωθυπουργοί κρατιδίων συμφώνησαν σε ένα πακέτο μέτρων που θα ισχύει τους χειμερινούς μήνες. Παράταση του μερικού lockdown μέχρι αρχές Ιανουαρίου, χαλάρωση τα Χριστούγεννα. Διαφωνίες για τα σχολεία.Σκοπός της τηλεδιάσκεψης της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και των πρωθυπουργών των 16 γερμανικών κρατιδίων την Τετάρτη ήταν να καταλήξουν σε ένα σχέδιο ενιαίων μέτρων και κριτηρίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού τους χειμερινούς μήνες. Μέχρι στιγμής κάθε κρατίδιο ξεχωριστά ακολουθούσε λίγο πολύ δική του ατζέντα. Μετά από επτά ώρες η καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί κατέληξαν σε μια δέσμη μέτρων, που θα εφαρμόζονται παντού μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου με μερική χαλάρωση τις ημέρες των Χριστουγέννων. «Θα αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη περίοδο», δήλωσε η κ. Μέρκελ στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης. «Η υπομονή, η αλληλεγγύη και η πειθαρχεία θα δοκιμαστούν» το επόμενο διάστημα.

Οι σημαντικότερες αποφάσεις της σύσκεψης:

– Όταν ο αριθμός νέων κρουσμάτων ξεπερνά τα 200 άτομα ανά 100.000 κατοίκους εντός μίας εβδομάδας, οι τοπικές αρχές θα επιβάλουν αυστηρότερο lockdown. Αυτό το όριο έχει ήδη ξεπεραστεί στο Βερολίνο και σε άλλες 62 περιοχές.

– Κλειστά θα εξακολουθούν να παραμένουν εστιατόρια, ξενοδοχεία, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια και άλλοι χώροι ψυχαγωγίας και αναψυχής.

– Για τα μικρότερα καταστήματα εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας ένας πελάτης ανά 10 τ.μ., για τα καταστήματα άνω των 800 τ.μ. επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 20 τ.μ. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική εντός και μπροστά από καταστήματα όπως και σε πάρκινγκ.

– Ο αριθμός των ατόμων σε ιδιωτικές συναντήσεις περιορίζεται στους πέντε από δύο νοικοκυριά. Δεν θα συνυπολογίζονται παιδιά έως 14 ετών.

– Στην περίπτωση των σχολείων η καγκελάριος δεν κατάφερε να πείσει όλους τους πρωθυπουργούς για αυστηρότερους περιορισμούς. Τα κρατίδια θα συνεχίσουν να αποφασίζουν μόνα τους ποια μέτρα θα επιβάλουν. Μοναδικό σημείο για το οποίο επιτεύχθηκε συμφωνία αφορά τις βάρδιες διδασκαλίας πρωί και απόγευμα για τις μεγαλύτερες τάξεις σε περίπτωση που τα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών ξεπεράσουν τα 200.

– Η πανεπιστημιακή διδασκαλία θα γίνεται κυρίως στο διαδίκτυο.

– Στα τρένα θα πυκνώσουν τα δρομολόγια και θα μειωθεί ο αριθμός των κρατήσεων.

– Προκειμένου να επικρατήσει ένα είδος κανονικότητας τα Χριστούγεννα, αποφασίστηκε ότι από τις 23 Δεκεμβρίου ως την 1η Ιανουαρίου «το αργότερο», θα μπορούν να συναντιούνται «στο πλαίσιο του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος και κύκλου φίλων» μέχρι δέκα άτομα. Και σε αυτή την περίπτωση δεν θα συνυπολογίζονται παιδιά μέχρι 14 ετών.

– Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς επιτρέπεται η ρίψη πυροτεχνημάτων. Για να αποφευχθούν μεγαλύτεροι συνωστισμοί, απαγορεύονται τα πυροτεχνήματα και βεγγαλικά σε κεντρικούς δρόμους και πολυσύχναστες πλατείες, όπως και θεαματικά πυροτεχνήματα. Οι ακριβείς κανονισμοί εναπόκεινται στους δήμους.

– Σε κλειστούς δημόσιους χώρους και σε πολυσύχναστα μέρη η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική, όπως και σε μεγάλο βαθμό στους χώρους εργασίας.

– Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα επιχορηγήσει τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο επιχειρήσεις που έχουν κλείσει λόγω του μερικού Lockdown (εστιατόρια, κινηματογράφους, θέατρα) με ένα ποσό που αναλογεί στο 75% του τζίρου των ανάλογων μηνών 2019. Το κόστος αυτής της βοήθειας υπολογίζεται στα 15 δις ευρώ για τον Νοέμβριο και γύρω στα 17 δις για τον Δεκέμβριο.

– Πέραν αυτού η γερμανική κυβέρνηση θα επιδιώξει να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ για την απαγόρευση του χιονοδρομικού τουρισμού μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Χιονοδρομικά κέντρα στην Αυστρία και την Ιταλία θεωρούνται ως οι σημαντικότερες εστίες μόλυνσης του κορωνοϊού τον περασμένο χειμώνα.

Τις αποφάσεις της τηλεδιάσκεψης θα παρουσιάσει η καγκελάριος Μέρκελ την Πέμπτη το πρωί στην ολομέλεια της βουλής και θα επακολουθήσει συζήτηση.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ