Η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών αντικαθιστά τη νεοεκλεγείσα πρόεδρο της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν στο υπουργείο. Καλύτερες προϋποθέσεις για την κ. Κραμπ-Κάρενμπαουερ να διαδεχθεί την καγκελάριο Μέρκελ.Μέχρι πρόσφατα ακόμη η πρόεδρός των Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ διαβεβαίωνε δημόσια ότι δεν πρόκειται να αναλάβει κυβερνητικό αξίωμα, επειδή θέλει να αφοσιωθεί στην ανανέωση του κόμματός της. Η ανακοίνωση τη Δευτέρα το βράδυ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι ακόμη και αν την Τρίτη δεν εκλεγεί νέα πρόεδρος της Κομισιόν, θα παραιτηθεί από το αξίωμα της υπουργού Άμυνας, φαίνεται να οδήγησε την κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ σε αλλαγή στάσης.

Όπως εικάζεται, με τη φυγή προς τα εμπρός αξιοποίησε την ευκαιρία να αναβαθμίσει μελλοντικά την εικόνα της στην κοινή γνώμη και όχι μόνο. Γεγονός είναι ότι από τότε που ανέλαβε πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών πριν οκτώ μήνες η δημοτικότητά της έχει πέσει αισθητά. Εν μέρει λόγω λανθασμένων χειρισμών.

Απώτερος στόχος η καγκελαρία

Πέραν αυτού όμως η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ αναγνώρισε ότι παρά τις όποιες δυνατότητες που τις δίνει το κομματικό πόστο, στην πραγματικότητα ο θεσμός που ασκεί ουσιαστική πολιτική και ο οποίος σου δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες για δημόσια προβολή είναι το κυβερνητικό συμβούλιο. Μια παράπλευρη και μη αμελητέα συνέπεια της απόφασής της είναι ότι κατά αυτό τον τρόπο παρεμποδίζει τον εσωκομματικό της αντίπαλο Γενς Σπαν να μεταπηδήσει, όπως αναμένονταν, από το υπουργείο Υγείας στο δύσκολο μεν, αλλά πολύ σημαντικότερο υπουργείο Άμυνας.

Με την απόφασή της να αναλάβει ή ίδια αυτό το υπουργείο η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις να διαδεχθεί την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Δεν θα πρέπει να αποκλείεται ότι αυτή εξέλιξη θα προκύψει τους επόμενους μήνες για δύο κυρίους λόγους: Κανείς δεν γνωρίζει εκτός από την ίδια την κ. Μέρκελ και το στενό της κύκλο ποια είναι η κατάσταση της υγείας της και ούτε είναι σίγουρο ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός με τους Σοσιαλδημοκράτες θα κρατήσει ακόμη για πολύ.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ