Δυναμικά επιστρέφουν στις μισθολογικές διεκδικήσεις τους τα γερμανικά συνδικάτα με νέες απεργίες το επόμενο διήμερο σε τρία μεγάλα αεροδρόμια και τους σιδηροδρόμους.Mετά τις διακοπές του Πάσχα, νέες απεργιακές κινητοποιήσεις σε γερμανικά αεροδρόμια και στους σιδηροδρόμους το επόμενο διήμερο, με τη μισθολογική διαμάχη των σιδηροδρομικών και τις διεκδικήσεις για καλύτερες αμοιβές και όρους εργασίας για τους υπαλλήλους στα αεροδρόμια, να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, την Πέμπτη και την Παρασκευή εργαζόμενοι σε τρία μεγάλα γερμανικά αεροδρόμια, αυτά του Ντίσελντορφ, της Βόννης-Κολωνίας και του Αμβούργου προβαίνουν σε στάση εργασίας ζητώντας καλύτερες αμοιβές ειδικά για τις υπερωρίες, τη νυχτερινή εργασία και την εργασία τα Σαββατοκύριακα, σύμφωνα με το συνδικάτο Ver.di, ενώ ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με την πλευρά της εργοδοσίας

Από τις απεργίες αναμένεται να επηρεαστούν συνολικά περίπου 80.000 επιβάτες ενώ οι αφίξεις προγραμματισμένων πτήσεων προς τη Γερμανία δεν θα επηρεαστούν. Σημειωτέον ότι αυτές τις ημέρες επιστρέφουν από τις πασχαλινές διακοπές στα συγκεκριμένα αεροδρόμια και πολλοί Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία.

Οι επιβάτες θα πρέπει πάντως σε κάθε περίπτωση να αναμένουν μεγάλες καθυστερήσεις ή ουρές στα γκισέ των αεροδρομιών. Για όσες πτήσεις ακυρωθούν προβλέπονται αποζημιώσεις ενώ συνίσταται η αναζήτηση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς εντός της Γερμανίας.

Aδιέξοδο στη μισθολογική διαπραγμάτευση στους σιδηροδρόμους

Πολύωρη όμως αναμένεται και στάση εργασίας στους γερμανικούς σιδηροδρόμους το πρωί της Παρασκευής -από τις 3 τα ξημερώματα μέχρι τις 11 το πρωί, δηλαδή τις πρωινές ώρες αιχμής- σε όλη τη Γερμανία, τόσο στα τοπικά όσο και τα τρένα μεγάλων αποστάσεων.

Όσοι σχεδιάζουν ταξίδια με γερμανικά τρένα την Παρασκευή ανά τη Γερμανία θα πρέπει επίσης να αναμένουν καθυστερήσεις ή αλλαγές στα προγραμματισμένα δρομολόγια καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μέχρι στιγμής, η μισθολογική διαμάχη μεταξύ του ισχυρού συνδικάτου των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους με την Deutsche Bahn, δεν έχει αρθεί. Η Ένωση Εργαζομένων Σιδηροδρόμων και Μεταφορών (ΕVG) διαπραγματεύεται εδώ και μήνες μισθολογικά ζητήματα για περίπου 230.000 εργαζομένους σε 50 επιμέρους οργανισμούς αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών.

Συγκεκριμένα ζητά μισθολογικές αυξήσεις της τάξης του 12% για ένα χρόνo ή τουλάχιστον 650 ευρώ επιπλέον τον μήνα εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.

Δήμητα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ