Κρίσιμες επαφές στο Βερολίνο για την ηγεσία των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU), αλλά και παράπονα από την κομματική βάση. Νέα υποψηφιότητα από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν.”Η κοινωνία είναι πλέον ώριμη για έναν άνδρα στην ηγεσία του κόμματος”, λέει ένα ανεκδοτάκι για τους εορτασμούς του καρναβαλιού, που κορυφώνονται τις επόμενες μέρες στη Γερμανία, εκπέμποντας πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα υπό τον μανδύα της σάτιρας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το μήνυμα είναι ότι μετά την παντοδυναμία της Άγκελα Μέρκελ και την 14μηνη θητεία της Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ στην προεδρία των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU), το πιο πιθανό είναι να δούμε έναν άνδρα στην ηγεσία του κόμματος, ίσως και στην καγκελαρία μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2021.

Επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί οι υποψηφιότητες. Θεωρείται δεδομένο ότι ενδιαφέρονται ο άλλοτε επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος Φρίντριχ Μέρτς και ο μόλις 39χρονος υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν, ενώ διφορούμενα μηνύματα εκπέμπει ο 59χρονος πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ. “Σφήνα” στους τρεις δημοφιλείς πολιτικούς μπαίνει ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στην ομοσπονδιακή Βουλή Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, μάλλον αιφνιδιαστικά, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη. Αποτελεί ξεχωριστή σύμπτωση ότι και οι τέσσερις προέρχονται από το ίδιο κρατίδιο, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Ωστόσο δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικοί: Ο Μερτς είναι δημοφιλής στον επιχειρηματικό κόσμο και στην πιο συντηρητική πτέρυγα της CDU, ενώ θεωρείται ο “εκλεκτός” του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Σπαν είναι ένας συντηρητικός πολιτικός νέας κοπής, ιδιαίτερα αγαπητός στη νεολαία. Ο Ρέντγκεν είναι ο διανοούμενος της Κεντροδεξιάς. Ο Λάσετ θυμίζει την παλαιά, κραταιά Δυτική Γερμανία και θεωρείται συνεχιστής της σημερινής Χριστιανοδημοκρατίας. “Μέρκελ reloaded” τον αποκαλεί η πολιτική επιστήμων Αντρέα Πέμερλε, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση.

Η ασυνήθιστη “περίπτωση” Ρέντγκεν

Η περίπτωση του Νόρμπερτ Ρέντγκεν είναι χαρακτηριστική για το πόσο ευμετάβλητες μπορεί να είναι οι εξελίξεις στην πολιτική αρένα του Βερολίνου. O Ρέντγκεν σπούδασε Νομικά στη Βόννη, εξελέγη βουλευτής πριν κλεισεί τα 30, έγινε γρήγορα υπουργός Περιβάλλοντος και για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε θεωρηθεί ο ανερχόμενος αστέρας στο κόμμα, ίσως και ο μελλοντικός διάδοχος της Άγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, ένα απογοητευτικό εκλογικό αποτέλεσμα στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία το 2012 και μία έντονη διαφωνία με την καγκελάριο για τα αίτια της ήττας προκάλεσαν την αποπομπή του και μάλιστα με ασυνήθιστο τρόπο: ήταν η ίδια η Μέρκελ που ανακοίνωσε ότι ο άλλοτε ευνοούμενός της αποχωρεί από το υπουργείο. Έτσι ο φέρελπις πολιτικός έφυγε, αλλά σύντομα επέστρεψε. Φαίνεται ότι η καγκελάριος εκτιμούσε το βιογραφικό του και δεν είχε αντίρρηση όταν ο Ρέντγκεν εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής. Με αυτή την ιδιότητα ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης, τις τελευταίες ημέρες, στηλιτεύει τους βομβαρδισμούς αμάχων στη Συρία, κάνοντας λόγο για “εγκλήματα πολέμου” και ζητώντας την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Όσο για τις εσωκομματικές ισορροπίες, για μία ακόμη φορά ο Ρέντγκεν πηγαίνει “κόντρα” στο ρεύμα των κομματικών συσχετισμών, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του την ώρα ακριβώς που άρχιζε η συνάντηση της Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ με τον Φρίντριχ Μερτς. Την Τετάρτη το πρωί, προσερχόμενος ο ίδιος σε συνάντηση με την απερχόμενη πρόεδρο της CDU, εξέφρασε επιφυλάξεις για την “ομαδική λύση” που προτείνουν στελέχη του κόμματος στο θέμα της διαδοχής. “Είμαι υπέρ της ομαδικής συνεργασίας, αλλά όχι όταν η ομαδική λύση χρησιμοποιείται ως συνώνυμο για λύση εν κρυπτώ”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αποφάσεις την ερχόμενη εβδομάδα;

Την Τετάρτη η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ συνεχίζει τις συναντήσεις περί διαδοχής στο Βερολίνο, συνομιλώντας με τους Άρμιν Λάσετ και Γιενς Σπαν. Έχουν περάσει σχεδόν δέκα μέρες από την ανακοίνωσή της ότι παραιτείται, αλλά ουδείς γνωρίζει το παραμικρό για την επόμενη μέρα. Όλα αυτά προκαλούν δυσαρέσκεια στην κομματική βάση. “Δεν έχουμε καθαρή απάντηση ούτε για το χρονοδιάγραμμα, ούτε για τη διαδικασία, κανείς δεν μπορεί πια να το αντιληφθεί αυτό…”, διαμαρτύρεται ο Γιόχαν Βάντεπουλ, αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ έχουν καταθέσει γραπτώς την υποψηφιότητά τους άλλα δύο στελέχη του κόμματος, τα ονόματα των οποίων δεν ανακοινώνονται “έως ότου οι ίδιοι να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις”, όπως αναφέρεται. Πολλοί εκτιμούν ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξουν πράγματι ανακοινώσεις, αν όχι επί της ουσίας, τουλάχιστον όσον αφορά τη διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου της CDU.

Καθοριστικές εξελίξεις σε μία μέρα που θεωρείται “άδεια από τη σημαία” στην καθολική Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, καθώς παρευλαύνει ο καρνάβαλος και ο κόσμος χορεύει στους δρόμους; Στο προτεσταντικό Βερολίνο αυτά δεν μετράνε. Πάντως ο Άρμιν Λάσετ φρόντισε να εκπληρώσει τα …καρναβαλικά του καθήκοντα από το περασμένο Σάββατο, παραλαμβάνοντας σε ειδική τελετή στο Άαχεν το παράσημο της καρναβαλικής κοινότητας για το 2020 και τραγουδώντας μαζί με τους προσκεκλημένους. Στην Κολωνία, παραδοσιακή πρωτεύουσα του καρναβαλιού, οι διοργανωτές έχουν ετοιμάσει άρμα, στο οποίο διακωμωδούν τις εξελίξεις στο Βερολίνο. Απεικονίζονται ο χριστιανοδημοκράτης Λάσετ, ο σοσιαλδημοκράτης Σολτς και ο “Πράσινος” Χάμπεκ να πίνουν της μπύρες τους, ενώ πίσω τους ο δαιμόνιος Μερτς απέχει από το ποτό και τρίβει τα χέρια του…

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, ARD, tagesschau.de)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ