Για να διευκολύνει τους εξειδικευμένους αλλοδαπούς από χώρες εκτός Ε.Ε. να μεταναστεύσουν στην Γερμανία.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Έναν καινούργιο νόμο προωθεί η γερμανική κυβέρνηση, με τον οποίο επιδιώκει να καταστήσει ευκολότερη την εύρεση θέσεων εργασίας σε γερμανικές επιχειρήσεις για εξειδικευμένους εργαζόμενους, που προέρχονται από χώρες εκτός των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτως ώστε να ξεπεραστούν οι χρόνιες ελλείψεις προσωπικού σε διάφορους τομείς.
Ήδη το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε τον νέο αυτόν μεταναστευτικό κώδικα, που όμως πρέπει να εγκριθεί και από την Άνω Βουλή (Μπούντεσρατ), όπου η συντηρητική κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία.
Ο νόμος αίρει ισχύοντα εμπόδια για την συμμετοχή μεταναστών από χώρες εκτός Ε.Ε. να αναλαμβάνουν θέσεις εργασίας στον τομέα της βιομηχανίας.
Αυτό θα ισχύει, εάν το σχετικό νομοθέτημα εγκριθεί, από τον εφετινό Ιούλιο.
«Καταργούμε ή τροποποιούμε το 40% των διατάξεων του ισχύοντος κώδικα και ανοίγουμε την πόρτα στον εξειδικευμένο αλλοδαπό εργάτη, βοηθώντας την γερμανική πρόοδο», τόνισε η Ομοσπονδιακή Υπουργός Εργασίας κ. Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν.
Στην Γερμανία εφαρμόζεται ήδη το σύστημα της «γαλάζιας κάρτας» στον τομέα της εργασίας, που επιτρέπει να προσλαμβάνονται αλλοδαποί, ιδίως πανεπιστημιακοί και νοσοκόμοι, ενώ η Γερμανίδα Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε ειδικά και στις ελλείψεις προσωπικού στην αποκομιδή απορριμμάτων.
Αντίθετα με τις άλλες χώρες της Ε.Ε., όπου το υφεσιακό σκηνικό της οικονομίας συνοδεύτηκε από αναρρίχηση των δεικτών ανεργίας σε πολύ υψηλά ποσοστά, εν μέσω της παρατεταμένης κρίσης κρατικού χρέους στην ευρωζώνη, στην πρώτη οικονομία της, δηλαδή την γερμανική, η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι η θετικότερη μετά το 1990 και την ενοποίηση της Γερμανίας.
Όμως, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και του βραδύτερου μεταναστευτικού ρεύματος προκαλείται σε αρκετά επαγγέλματα και σε διάφορους κλάδους έλλειψη προσωπικού, παρά τη θεσμοθετημένη ελευθερία μετακίνησης εργαζομένων στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε..
Μάλιστα η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ είχε λάβει μέτρα για την απλούστευση της γραφειοκρατίας, ώστε να προσλαμβάνονται ευκολότερα ειδικευμένοι εργαζόμενοι από χώρες εκτός Ε.Ε., κάτι που για ορισμένους ειδικούς δεν ήταν αρκετό.
Καθώς η γερμανική οικονομία προπορεύεται σε επιδόσεις από κάθε άλλη ευρωπαϊκή οικονομία, η μεταναστευτική ροή προς την Γερμανία επιταχύνθηκε. Πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μετανάστευσαν στην Γερμανία 340.000 εργαζόμενοι, ενώ δύο έτη νωρίτερα ήταν μόλις 128.000. Ιδιαίτερα αυξήθηκε η ροή μεταναστών από τον υπερχρεωμένο ευρωπαϊκό Νότο, όπου οι συνθήκες απασχόλησης παρουσίασαν δραματική επιδείνωση.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προέβλεψε σε μελέτη του, ότι το έτος 2025 θα καταγράφεται στο πεδίο του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού στις υπηρεσίες (τριτογενής τομέας) και στους πτυχιούχους εργαζόμενους συνολική έλλειψη 5,4 εκατομμυρίων εργαζομένων.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους, που ο γερμανικός επιχειρηματικός κόσμος «χαιρέτισε» τον νέο γερμανικό μεταναστευτικό κώδικα.
Η Ομοσπονδιακή Ένωση των εργοδοτών BDA χαιρετίζει αυτή την αλλαγή νοοτροπίας και αναφέρει, «ότι μέσω στοχευμένης μετανάστευσης θεραπεύονται οι κραυγαλέες ελλείψεις σε εξειδικευμένους εργαζόμενους και εκτός του ακαδημαϊκού τομέα».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι επειδή για την μετανάστευση ενός αλλοδαπού εργαζόμενου στην Γερμανία, προϋπόθεση είναι η εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας, τα παραρτήματα του ιδρύματος «Γκαίτε» σε όλες τις ευρωπαϊκές και σε άλλες χώρες του κόσμου αναφέρουν ήδη αριθμούς-ρεκόρ σε ότι αφορά την εγγραφή μαθητών για την παρακολούθηση των μαθημάτων γερμανικής γλώσσας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ