Τις προβλέψεις τους για τη γερμανική οικονομία παρουσίασαν οι «Πέντε σοφοί» στο Βερολίνο. Αν και αποσοβήθηκε οριακά η ύφεση, η ανάπτυξη αναμένεται ισχνή και ο πληθωρισμός υψηλός.Τα χειρότερα σενάρια για την πορεία της γερμανικής οικονομίας το 2023 και 2024 δεν επιβεβαιώθηκαν, τουλάχιστον στο βαθμό που μέχρι το περασμένο φθινόπωρο ακόμη και οι ίδιοι οι “πέντε σοφοί” της γερμανικής οικονομίας ανέμεναν. Τότε οι προβλέψεις για το 2023 της ειδικής επιτροπής οικονομολόγων που έχει συμβουλευτικό ρόλο προς τη γερμανική κυβέρνηση, έκαναν λόγο για ύφεση γύρω στο 0,2% του γερμανικού ΑΕΠ.

Tελικά, στις επικαιροποιημένες προγνώσεις τους που παρουσίασαν σήμερα στο Βερολίνο, αναμένουν μικρή ανάπυξη γύρω στο 0,2% επί του γερμανικού ΑΕΠ για φέτος και ελαφρώς υψηλότερη περί το 1,3% για το 2024.

Το μεγάλο «αγκάθι» όμως παραμένει ο πληθωρισμός, ο οποίος εξακολουθεί να κινείται κοντά στο 9% στις αρχές του έτους (συγκεκριμένα στο 8,7% τον Φεβρουάριο), με τους «πέντες σοφούς» να τον τοποθετούν κατά μέσο όρο στο 6,6% το 2023. Πτώση γύρω στο 3% αναμένουν από το 2024. Έστω κι έτσι όμως, η γερμανική οικονομία απέχει ακόμη πολύ από το όριο του 2% για τον πληθωρισμό, το οποίο θέτει και η ΕΚΤ.

Πληθωριστική κρίση, πιθανή «νευρικότητα» στις αγορές και τα επιτόκια

Την ίδια ώρα πάντως τα μηνύματα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων είναι καταρχάς καθησυχαστικά σε σχέση με την κρίση στην Credit Suisse, με τους «πέντε σοφούς» να υπογραμμίζουν ότι το γερμανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει ασφαλές ενώ σταθερή είναι και η εικόνα που εμφανίζει η γερμανική οικονομία.

Eξακολουθεί ωστόσο να υπάρχει προβληματισμός αυτές τις μέρες σε γερμανικούς οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους τόσο για τις άμεσες όσο και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των ισχυρών χρηματοπιστωτικών κραδασμών στην Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ειδικότερα με ανησυχία παρακολουθούν οι οικονομολόγοι το ενδεχόμενο πρόκλησης «νευρικότητας» στις διεθνείς χρηματαγορές εξαιτίας του κλονισμού της εμπιστοσύνης τόσο στις ελβετικές όσο και τις αμερικανικές τράπεζες.

Το στοιχείο όμως που προβληματίζει αυτή τη στιγμή περισσότερο τους ειδικούς και στη Γερμανία είναι η παράλληλη πληθωριστική κρίση, η οποία ακόμη δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. «Ο αγώνας μας κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει» ανέφερε μάλιστα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γιόαχιμ Νάγκελ.

Ο Νάγκελ τάσσεται μάλιστα υπέρ της αύξησης των επιτοκίων για τον μετριασμό του πληθωρισμού, δεδομένου ότι η πίεση από τις ανατιμήσεις είναι έντονη και αφορά το σύνολο της γερμανικής οικονομίας. Συντάσσεται έτσι λοιπόν, με την άποψη της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ως προς την πορεία των επιτοκίων, τα οποία όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα προκειμένου να κρατησεί ο πληθωρισμός σταθερός, παρά τις πιέσεις που ενδέχεται να συνεχίσουν να προέρχονται και από τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ