O αριθμός των προσφύγων που φτάνουν καθημερινά στη Γερμανία από την Ουκρανία, κυρίως στο Βερολίνο, αυξάνεται ραγδαία. Εκκλήσεις για άμεση κατανομή στα κρατίδια.Σχεδόν ένα μήνα μετά τη ρωσική εισβολή κι ενώ οι βομδαρδισμοί ουκρανικών πόλεων μαίνονται με αμείωτη ένταση, αυξάνεται πλέον καθημερινά και ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία που καταφθάνουν στη Γερμανία. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών και την ομοσπονδιακή αστυνομία μέχρι την Κυριακή κατέφθασαν στη Γερμανία πάνω από 218.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία, την ώρα που σύμφωνα με τον ΟΗΕ συνολικά περίπου δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Μόνο στο Βερολίνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέχρι στιγμής καταγράφονται περίπου 10.000 νέες αφίξεις τη μέρα, με εκπροσώπους τοπικών φορέων στέγασης και μέριμνας προσφύγων να εκτιμούν ότι σύντομα μπορεί να φτάσουν τις 20.000 ανά ημέρα.

Δεδομένου ότι δεν διεξάγονται έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, δηλαδή στα σύνορα Πολωνίας-Γερμανίας, από όπου και καταφθάνουν οι περισσότεροι πρόσφυγες, ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος. Oι μαζικές αφίξεις στη Γερμανία διευκολύνονται επίσης από το γεγονός ότι δεν απαιτείται στη Γερμανία βίζα για Ουκρανούς πολίτες. Επίσης προς το παρόν δεν μπορεί να καταγραφεί πόσοι από τους πρόσφυγες που φτάνουν στη Γερμανία επιλέγουν να φιλοξενηθούν από συγγενείς και φίλους ή συνεχίζουν το ταξίδι τους για άλλες χώρες.

Ένα εκατομμύριο πρόσφυγες ή πολύ περισσότεροι;

Οι υπολογισμοί πάντως της γερμανικής κυβέρνησης για ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία είναι πολύ πιθανό να ξεπεραστούν από την πραγματικότητα, εκτιμούν βουλευτές των αντιπολιτευόμενων Χριστιανικών Κομμάτων. Ως «πολύ χαμηλό» και «εντελώς μη ρεαλιστικό» θεωρεί τον υπολογισμό για ένα εκατομμύριο πρόσφυγες ο Γιόχαν Βάντεπουλ, αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανικών Κομμάτων CDU/CSU στη γερμανική Βουλή, ο οποίος θεωρεί ότι ο αριθμός τους θα είναι κατά πολύ υψηλότερος.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι φωνές για άμεσο συντονισμό μεταξύ γερμανικής κυβέρνησης και κρατιδίων για το διαμοιρασμό των νέων προσφύγων. Για παράδειγμα ο Γιόαχιμ Σταμπ, υπ. Μετανάστευσης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου γερμανικού κρατιδίου, καλεί τα υπόλοιπα κρατίδια σε ειδική «σύνοδο για το νέο προσφυγικό» ζητώντας την κατάστρωση ενός «Masterplan» για την καλύτερη δυνατή κατανομή των προσφύγων.

Εκκλήσεις από γερμανικές πόλεις και νοσοκομεία

Έκκληση απευθύνει και η Ένωση Γερμανικών Πόλεων μέσω του επικεφαλής της Μάρκους Λέβε, για άμεση καταβολή κοινωνικών επιδομάτων και παροχή ιατρικής ασφάλισης στους εκτοπισμένους.

Από την πλευρά της η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Γερμανίας εφιστά επίσης την προσοχή στο θέμα της περίθαλψης ασθενών και τραυματιών πολέμου που φτάνουν στη Γερμανία και χρήζουν άμεσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. «Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε όσο προετοιμασμένοι θα έπρεπε για την περίθαλψη ασθενών και τραυματιών από την Ουκρανία» ανέφερε τέλος χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Ένωσης Γκέρανλτ Γκας μιλώντας στο Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ