Τα κυβερνητικά κόμματα αποφασίζουν το μεγαλύτερο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας στην ιστορία της χώρας. Πάνω από 20 ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων. Και στον ορίζοντα οι εκλογές.Μετά από διαπραγματεύσεις 21 ωρών μέσα σε δύο ημέρες τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο συμφώνησαν την Τετάρτη το βράδυ σε ένα πακέτο μέτρων ανάκαμψης της οικονομίας ύψους 130 δις ευρώ για τα έτη 2020-2021. Στόχος αυτού του προγράμματος είναι η παροχή βοήθειας σε επιχειρήσεις και καταναλωτές προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της ύφεσης, στην οποία έχει περιέλθει η γερμανική οικονομία λόγω των μέτρων που ελήφθησαν κατά του κορωνοϊού. Στις συνομιλίες συμμετείχαν εκτός από την καγκελάριο Άνγελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, οι πρόεδροι των Χριστιανοδημοκρατών, των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών και των Σοσιαλδημοκράτων όπως και οι πρόεδροι των αντίστοιχών ΚΟ.

Ευρύ φάσμα επιδομάτων

«Επιδιώξαμε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση να θέσουμε θεμέλια», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη τύπου μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων. Προκειμένου να δοθούν κίνητρα στους καταναλωτές, τα κυβερνητικά κόμματα αποφάσισαν μεταξύ άλλων τη μείωση του ΦΠΑ το δεύτερο εξάμηνο φέτος από το 19% στο 16%. Οικογένειες θα δικαιούνται 300 ευρώ επίδομα για κάθε παιδί. 50 δις ευρώ θα διατεθούν για επενδύσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, για παράδειγμα ηλεκτροκίνητα οχήματα και σταθμοί φόρτισης. Επίσης αποφασίστηκε η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο κατά την κ. Μέρκελ απέδειξε στην περίοδο της κρίσης του κορωνιού τη μεγάλη του σημασία, με 5 δις ευρώ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες κατάφεραν να αποτρέψουν σχέδια των Χριστιανοδημοκρατών για πριμοδότηση της αγοράς αυτοκινήτων όλων των τύπων. Επίδομα ύψους 6.000 ευρώ θα παίρνουν φέτος και τον επόμενο χρόνο μόνο οι αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι Χριστιανοδημοκράτες πάλι απέτρεψαν σχέδια του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς να αναλάβει το κεντρικό κράτος μέρος του χρέους υπερχρεωμένων δήμων και κοινοτήτων. Αντί αυτού το Βερολίνο θα αντισταθμίσει απώλειες φορολογικών εσόδων και θα αναλάβει μέρος των εξόδων των δήμων για κοινωνικά επιδόματα. Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι θα ενισχυθούν με 5 δις λόγω της απώλειας εσόδων στο διάστημα της κρίσης του κορωνοϊού, και με 2,5 δις ευρώ οι δημόσιες αστικές μεταφορές. Επίσης, 25 δις ευρώ επιδόματα προορίζονται για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Δύσκολος συμβιβασμός

Τα κόμματα είχαν καταθέσει πάνω από 60 διαφορετικές προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε αρκετά ζητήματα η διάσταση απόψεων των κυβερνητικών εταίρων ήταν μεγάλη και η αντιπαράθεση έντονη. Σε αυτό συνέβαλαν και υπολογισμοί που σχετίζονται με το γεγονός ότι σε μισό περίπου χρόνο ξεκινά ο προεκλογικός αγώνας για τις εκλογές το φθινόπωρο του 2021 και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνέχεια του συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε συνιστά έναν συμβιβασμό, όπου σε λίγες μόνο περιπτώσεις το εκάστοτε κόμμα κατάφερε να περάσει τα αιτήματα του. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν αυτά που επιτεύχθηκαν αρκούν για να ικανοποιήσουν μέλη και ψηφοφόρους του κάθε κυβερνητικού κόμματος.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ