Από «μοιραίο μήνυμα» ως «ανεπαρκή» θεωρούν κόμματα της αντιπολίτευσης την απόφαση να δεχτεί η Γερμανία πρόσφυγες από την Ελλάδα. Κριτική ανθρωπιστικής οργάνωσης ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση. Στήριξη Ζεεχόφερ.Η χθεσινή απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο να δεχτεί η Γερμανία γύρω στους 1.550 πρόσφυγες από ελληνικά hot spot προκάλεσε πολλές και διαφορετικές αντιδράσεις. Την απόφαση του κυβερνητκού συνασπισμού επικροτούν Χριστιανοδημοκράτες, βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες, κριτική ασκεί η αντιπολίτευση.

Το εθνικιστικό και ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κάνει λόγο για «μοιραίο μήνυμα». Οι Φιλελεύθεροι θεωρούν τον αριθμό των 1.550 προσφύγων αυθαίρετο και ζητούν την άμεση μετεγκατάσταση όλων των ανήλικων, οικογενειών και αρρώστων από τους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς στη Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Εκτός αυτού θα πρέπει όλοι οι πρόσφυγες να μεταφερθούν από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Παρόμοια κριτική και αιτήματα διατυπώνουν οι Πράσινοι και το κόμμα Η Αριστερά που εκτιμούν την απόφαση «ανεπαρκή» και «απαράδεκτη».

«Η Ελλάδα προστάτευσε τα ευρωπαϊκά σύνορα»

Σφοδρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση ασκεί η οργάνωση παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες Pro Asyl. Ο εγκλωβισμός χιλιάδων στα νησιά αποτελεί, σύμφωνα με το διευθυντή της οργάνωσης Γκύντερ Μπούρκχαρντ, κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οδηγεί σε απάνθρωπες συνθήκες και παρεμποδίζει δίκαιες διαδικασίες παροχής ασύλου. «Δεν θα πρέπει θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα μια εν λευκώ εξουσιοδότηση για να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα,» δηλώνει ο κ. Μπούργκχαρντ σε ανακοίνωση του. « Η ‘ορμπανοποίηση’ της Ευρώπης πρέπει να σταματήσει.»

Την ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Μιλώντας το πρωί με δημοσιογράφους στη γερμανική βουλή, επεσήμανε πως η Ελλάδα ήταν αυτή που προστάτευσε τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα όταν η Τουρκία επιδίωξε πριν μερικούς μήνες να στείλει πρόσφυγες στην ΕΕ. «Αν οι Έλληνες δεν το απέτρεπαν, θα είχαμε τελείως διαφορετικές προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη», τόνισε.

Σύμφωνα πάλι με τον υφυπουργό Εσωτερικών Στέφαν Μάιερ, την πρόταση να δεχτεί η Γερμανία 1550 πρόσφυγες την είχε κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Παναγιώτης Κουπαράνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ