Μείωση κρατήσεων 80% στο πρώτο τρίμηνο του 2021 για όσους ενοκιάζουν τουριστικά καταλύματα. 4 στους 10 λένε ότι δύσκολα μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα.Η κρίση του τουρισμού ήταν λογικό να πλήξει και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων στη Γερμανία. Σύμφωνα με στοιχεία του 2020 σε όλη τη χώρα ενοικιάζονται 43.247 δωμάτια ή μεγαλύτερα καταλύματα με επίσημη πιστοποίηση από τον Γερμανικό Οργανισμό Τουρισμού (DTV). Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται απαραίτητα οι κατοικίες που διατίθενται μέσω Airbnb. Τα καταλύματα αυτά προσφέρουν μία ευρύτατη γκάμα ανέσεων και ποιότητας, από το σαλέ πολυτελείας σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς μέχρι το λιτό δωμάτιο με κοινόχρηστο μπάνιο σε περιοχές που ζουν κυρίως από τον τοπικό τουρισμό, όπως οι παραλίες της Βόρειας Θάλασσας, ο Μέλανας Δρυμός ή τα χωριά στις όχθες του ποταμού Μοζέλα.

Όπως προκύπτει από έρευνα του DTV σε 10.528 ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι κρατήσεις είχαν μειωθεί κατά 81,4% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020, όταν ακόμη δεν είχαν επιβληθεί περιορισμοί στον τουρισμό και την εστίαση. Σε αντίθεση με τους ξενοδόχους οι ιδιοκτήτες δωματίων συνήθως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για παροχή βοήθειας από το κράτος, καθώς τα δωμάτια δεν είναι η κύρια επαγγελματική τους ενασχόληση. Ωστόσο τα χρήματα που κέρδιζαν αποτελούσαν πολύτιμο συμπλήρωμα για το εισόδημά τους. Μάλιστα το 31,5% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι τα έσοδα από την ενοικίαση ήταν η μοναδική δυνατότητα που διέθεταν για να «αυξήσουν» την πενιχρή τους σύνταξη.

Πολλοί σκέφτονται το «λουκέτο»

Σύμφωνα με την έρευνα του DTV ο ένας στους δύο ιδιοκτήτες αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ ένα ποσοστό 36,9% δηλώνει ότι «δεν θα αντέξει» αν τα δωμάτια παραμείνουν κλειστά ακόμη και τον Μάιο, εποχή που συνήθως προσφέρεται για μία μικρή ανάπαυλα διακοπών στη Γερμανία. Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις δηλώνει ότι σκέπτεται σοβαρά πλέον να εγκαταλείψει το επάγγελμα. «Απευθύνουμε έκκληση στις κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων να προχωρήσουν επιτέλους σε συγκεκριμένα βήματα για να αρχίσει και πάλι η τουριστική κίνηση μετά από λόκνταουν έξι μηνών» τονίζει ο Γκόραν Χολστ, πρόεδρος της ένωσης επαγγελματιών ενοικιαζόμενων δωματίων.

Όλα δείχνουν ότι το αίτημα θα εισακουστεί, καθώς τις τελευταίες ημέρες ο δείκτης μετάδοσης της πανδημίας (δηλαδή ο αριθμός νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους) μειώνεται συνεχώς. Πολιτικοί όλων των κομμάτων είχαν επισημάνει στο παρελθόν ότι τα περιοριστικά μέτρα ήταν απαραίτητα, καθώς ο δείκτης ξεπερνούσε αισθητά την τιμή 100. Άφηναν να εννοηθεί πως όταν ο δείκτης παρουσιάσει αισθητή πτώση θα ανακληθούν τα μέτρα για τον τουρισμό και την εστίαση και μάλιστα για όλους, δηλαδή όχι μόνο για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Ήδη η τοπική κυβέρνηση στη Ρηνανία-Παλατινάτο, περιοχή που ζει σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ανακοίνωσε ότι από την Τετάρτη 12 Μαίου ανοίγουν και πάλι εμπορικά καταστήματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια σε περιοχές που παραμένουν σταθερά κάτω από την τιμή 100. «Με προσεκτικά βήματα οδεύουμε προς ένα καλύτερο καλοκαίρι» δηλώνει η τοπική πρωθυπουργός Μαλού Ντράιερ.

Πιο «τσιμπημένες» οι τιμές το καλοκαίρι

Πάντως οι πελάτες μάλλον θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας Holidu, που είναι κάτι σαν τη γερμανική εκδοχή του Airbnb, στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι τιμές για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια θα είναι φέτος αυξημένες κατά 30% σε σχέση με πέρσι, ενώ αυξήσεις γύρω στο 20% αναμένονται και στην ενοικίαση αυτοκινήτων. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις, για παράδειγμα στην Πορτογαλία η ενοικίαση δωματίου ή εξοχικής κατοικίας είναι κατά 10% φτηνότερη σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020, ενώ η Τουρκία εμφανίζει μειωμένες τιμές κατά 15%.

Αλλά όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, προειδοποιεί ο Φρίντερ Μπέχτελ, συνεργάτης της πλατφόρμας ενοικίασης αυτοκινήτων billiger-mietwagen.de στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). «Οι τιμές εξαρτώνται από τη ζήτηση και από τα διαθέσιμα αυτοκίνητα» εξηγεί ο Μπέχτελ. «Σήμερα ένα ταξίδι στην Τουρκία ή στην Πορτογαλία προϋποθέτει καραντίνα και γίνεται δύσκολα. Μόλις αρθεί η καραντίνα, θα αυξηθούν και οι τιμές…»

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, AFP, N-TV)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ