Νέο αρνητικό ρεκόρ λοιμώξεων από κορωνοϊό στη χώρα. «Έκτακτη κατάσταση» στις ΜΕΘ και φόβος για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί.Με 39.676 νέα κρούσματα εντός μιας ημέρας η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη Γερμανία παίρνει νέες διαστάσεις. Παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων. «Είναι ζήτημα εβδομάδων έως ότου η συμφόρηση στις εντατικές να είναι τόσο μεγάλη, ώστε το προσωπικό να φτάσει στα όρια της φυσικής και ψυχικής του αντοχής», προειδοποιεί η οργάνωση των νοσοκομειακών γιατρών στις εντατικές και στα επείγοντα περιστατικά DGIIN.

Προς συμφόρηση οι ΜΕΘ

Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του κρατικού επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, στις ΜΕΘ των γερμανικών νοσοκομείων νοσηλεύονται 2.730 ασθενείς με κορωνοϊό, από αυτούς οι 1.391 είναι διασωληνωμένοι. Από τις συνολικά 22.137 διαθέσιμες κλίνες στις ΜΕΘ, οι 19.712 είναι κατειλημμένες. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορούν να διατεθούν στις εντατικές ως και 9.894 εφεδρικά κρεββάτια. Το πρόβλημα είναι, ότι ήδη οι υπάρχουσες ΜΕΘ πάσχουν από έλλειψη ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού.

Οι εντατικές βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επισημαίνει ο διακεκριμένος γερμανός επιδημιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν. Θεωρεί δε, πως σε περίπτωση που δεν αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων, θα πεθάνουν το επόμενο διάστημα τουλάχιστον άλλοι 100.000 άνθρωποι από κορωνοϊό. Εδώ και μήνες η καμπάνια εμβολισμού παραμένει στάσιμη. Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στην Γερμανία ανέρχεται στο 67,2% του πληθυσμού. Για να επιτευχθεί η «ανοσία της αγέλης» θα πρέπει σύμφωνα με ειδήμονες να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 85%.

Λιγότερα δικαιώματα για ανεμβολίαστους

Στη Γερμανία δεν τίθεται όμως ούτε θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμού και ούτε επιβολής ενός νέου lockdown. Η επικρατούσα νομική άποψη σε ό,τι αφορά το lockdown είναι ότι θα το απέρριπταν τα δικαστήρια. Στο επίκεντρο των μέτρων προστασίας που θα συζητηθούν αύριο στη γερμανική βουλή είναι ο περιορισμός δικαιωμάτων για ανεμβολίαστους και η επιστροφή στα δωρεάν τεστ κορωνοϊού. Σε ό,τι αφορά το δικαίωμα πρόσβασης, προπαντός σε κλειστούς χώρους, θα δίνεται σε δήμους και περιοχές με υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων η δυνατότητα να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε άτομα που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 (κανονισμός 2G). Δηλαδή, δεν θα αρκεί μόνο το αρνητικό τεστ.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ