Η γερμανική κυβέρνηση παρατείνει εκ νέου τους έκτακτους συνοριακούς ελέγχους για έξι μήνες λόγω τρομοκρατικού κινδύνου και παράτυπης μετανάστευσης. Το μέτρο αφορά αρχικά τα σύνορα με Αυστρία και τις πτήσεις από Ελλάδα.Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανακοίνωσε την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να παρατείνει για έξι επιπρόσθετους μήνες τους έκτακτους συνοριακούς ελέγχους. Η εφαρμογή αυτής της ειδικής διάταξης στη βάση της Συνθήκης Σένγκεν, η οποία επιτρέπει κανονικά την απουσία συνοριακών ελέγχων στις χώρες που την έχουν υπογράψει, επρόκειτο να εκπνεύσει στις 11 Νοεμβρίου, οπότε και ολοκληρώνεται η εξάμηνη παράταση που είχε αποφασίσει η Κομισιόν τον περασμένο Μάιο.

Ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός αιτιολόγησε την απόφαση παραπέμποντας στον υφιστάμενο τρομοκρατικό κίνδυνο, σε ελλείψεις όσον αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, καθώς και στην παράτυπη μετανάστευση εντός της ζώνης Σένγκεν. Σύμφωνα με τον Τόμας ντε Μεζιέρ, η περαιτέρω διενέργεια ελέγχων θα περιοριστεί σε πρώτη φάση στα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας και στις αεροπορικές συνδέσεις από την Ελλάδα προς τη Γερμανία. Η παράταση των ελέγχων έγινε σε συνεννόηση με τις χώρες τις οποίες αφορά το μέτρο, ενώ ενημερώθηκαν και τα όργανα της ΕΕ, επισήμανε ο Τόμας ντε Μεζιέρ. Όπως διευκρίνισε, «η πλήρης επιστροφή σε έναν χώρο Σένγκεν χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα είναι δυνατή μόλις το επιτρέψει η συνολική εξέλιξη».

Συνέχεια ελέγχων στις πτήσεις από Ελλάδα

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «η Γερμανία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν βιώσει δραματικές τρομοκρατικές επιθέσεις», εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι τα σύνορα προς την Αυστρία «παραμένουν επίκεντρο παράνομης μετανάστευσης προς τη Γερμανία». Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου του, μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου οι αρμόδιες αρχές έχουν καταγράψει εκεί 11.142 περιπτώσεις παράτυπης εισόδου στη Γερμανία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό, «διαπιστώθηκαν αυξανόμενες περιπτώσεις παράτυπης εισόδου μέσω της εναέριας οδού από την Ελλάδα». Το αν θα απαιτηθούν έλεγχοι και σε άλλα σημεία των εσωτερικών συνόρων του Σένγκεν θα εξαρτηθεί κατά τον Τόμας ντε Μεζιέρ από τις περιστάσεις.

Η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία είχαν προβεί το 2015 σε επιβολή έκτακτων συνοριακών ελέγχων εντός Σένγκεν, αντιδρώντας στην όξυνση της κατάστασης που προκάλεσε η δραματική αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Εκτός της Γερμανίας και η Δανία προέβη σήμερα σε εξάμηνη παράταση των ελέγχων στα σύνορά της με τη Γερμανία.

Οι αποφάσεις για παράταση των έκτακτων μέτρων έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες της Κομισιόν, η οποία είχε διατυπώσει την πρόθεση να καταργήσει τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα του Σένγκεν έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

Dpa, afpd, Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ