Μετά τις ευρωπαϊκές συστάσεις, η Γερμανία επιβάλλει υποχρεωτικό τεστ για πολίτες από την Κίνα που εισέρχονται στη χώρα, εξαιτίας της νέας ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων στην Κίνα.Υποχρεωτικό τεστ κορωνοϊού θα πρέπει να προσκομίζουν από εδώ και στο εξής οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη Γερμανία από την Κίνα, εξαιτίας της νέας ανησυχητικής έξαρσης της νόσου στη χώρα. Ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης υπ. Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι ο γενικός κανονισμός που αφορά τους υγειονομικούς όρους εισόδου στη Γερμανία αναμένεται να τροποποιηθεί άμεσα.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι για τους πολίτες που εισέρχονται από την Κίνα στη Γερμανία θα απαιτείται τουλάχιστον ένα γρήγορο τεστ αντιγόνων, ενώ θα πραγματοποιούνται παράλληλα και τυχαία, δειγματοληπτικά τεστ στα σημεία εισόδου στη χώρα για τον εντοπισμό νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Η Γερμανία ουσιαστικά επιλέγει έτσι να συμβαδίσει με την ευρωπαϊκή σύσταση της Τετάρτης περί επιβολής προστατευτικών μέτρων κατά μιας νέας εξάπλωσης του κορωνοϊού, σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητο. Η σύσταση της ΕΕ προκρίνει δύο βασικά μέτρα προστασίας: 48ωρο τεστ κορωνοϊού και υποχρεωτική χρήση μάσκας για όσους φτάνουν από την Κίνα στην ΕΕ.

Σημειωτέον ότι οι αποφάσεις αυτές εναπόκεινται στην αρμοδιότητα των επί μέρους εθνικών κυβερνήσεων, η ΕΕ εκδίδει συστάσεις με στόχο τη διασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερο ομοιόμορφων πρακτικών στα κράτη-μέλη.

Ανησυχία και για τη νέα αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ

Νωρίτερα πάντως ο Καρλ Λάουτερμπαχ είχε εκφράσει έντονη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής του στελέχους Όμικρον και σε βορειοανατολικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πρόκειται για τη μετάλλαξη με τη σύνθετη ονομασία XBB.1.5, η οποία κρίνεται ιδιαίτερα μεταδοτική, οδηγώντας εκ νέου πολλούς ασθενείς σε κρεβάτια νοσοκομείων. «Ας ελπίσουμε ότι θα περάσει ο χειμώνας προτού εξαπλωθεί και στη Γερμανία η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπ. Υγείας.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αύξηση των κρουσμάτων XBB.1.5 καθιστά σαφές πόσο σημαντικό είναι να «συνεχιστεί η παρακολούθηση της Covid-19 παγκοσμίως». Σύντομα μάλιστα ο ΠΟΥ αναμένεται να δημοσιεύσει μια πιο λεπτομερή έκθεση-ανάλυση κινδύνων βάσει των νέων δεδομένων.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ