Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας επηρεάζει και τη συνεργασία των σχεδόν 100 αδελφοποιημένων δήμων. Οι εμπειρίες που καταθέτουν οι γερμανικές πόλεις ποικίλουν.Σε μια εποχή που σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Τουρκίας δεν φαίνονται διατεθειμένες να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις, εναπόκειται στους αδελφοποιημένους δήμους των δύο χωρών να συνεχίσουν τη συνεργασία τους σε τοπικό επίπεδο. Οι αδελφοποιήσεις δήμων βοηθούν στην αλληλοκατανόηση των λαών, εκτιμά ο Ρόναλντ Σέφερ, αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Ο ίδιος είναι επίσης δήμαρχος της μικρής πόλης Μπεργκάμεν στο κρατίδιο της Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας και μπορεί να μεταφέρει έτσι τη δική του εμπειρία.

Το Μπεργκάμεν εδώ και πολλά χρόνια είναι αδελφοποιημένο με την πόλη Σιλίφκε (Σελεύκεια) στις τουρκικές ακτές της Μεσογείου. Όπως αναφέρει ο Ρ. Σέφερ τα τελευταία χρόνια, μετά δηλαδή το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, έχουν αλλάξει πολλά και στο επίπεδο της συνεργασίας δήμων. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τις μαζικές συλλήψεις και φυλακίσεις, την πίεση προς τους δημοσιογράφους και τη γενικότερη αναταραχή πολλοί Γερμανοί φοβούνται να ταξιδέψουν στην Τουρκία. «Αυτό έχει οδηγήσει στο πάγωμα κάποιων συνεργασιών μεταξύ αδελφοποιημένων δήμων» αναφέρει στη DW.

Λιγότερη υποστήριξη πλέον σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες

Αλλαγές παρατηρούνται επίσης στους δήμους εκείνους, όπου διοικούν δήμαρχοι του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Έτσι για παράδειγμα στον πάγο έχει μπει η συνεργασία Κολωνίας και Κωνσταντινούπολης με πολλά πρότζεκτ να έχουν παγώσει. Όπως δήλωσε στη DW o Bάλτερ Κλουθ, επικεφαλής του Συλλόγου Αδελφοποίησης Κολωνίας – Κωνσταντινούπολης, το γενικότερο ενδιαφέρον για τέτοιες συνεργασίες έχει πλέον μειωθεί. Υπάρχει μια οργή των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία», αναφέρει ο ίδιος, ενώ σημειώνει ότι υπήρξαν αποχωρήσεις μελών από τον σύλλογο λόγω Ερντογάν. Ωστόσο ο ίδιος εκτιμά ότι, παρά τις διαφορές, είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών. «Πιστεύουμε ότι είμαι πρέπει να διατηρήσουμε την αδελφοποίηση, γιατί είναι σημαντικό να μην αφήσουμε μόνους τους μισούς πολίτες της Τουρκίας που βλέπουν επικριτικά την κυβέρνησή τους», εκτιμά ο Β. Κλουθ.

Από την άλλη πλευρά, πολλές γερμανικές πόλεις είναι αδελφοποιημένες με τουρκικές πόλεις, οι οποίες διοικούνται από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP. Mια τέτοια αδελφοποίηση είναι μεταξύ του δήμου Φρίντριχσαϊν – Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου με τον δήμο Καντικόι στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου. Όπως αναφέρει ο Ετσάν Αγιάνογλου, μέλος του αντίστοιχου συλλόγου των αδελφοποιημένων δήμων, τα τελευταία χρόνια η συνεργασία των δήμων αυτών ενισχύθηκε. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιτυχής συνεργασία μουσικών σχολείων και από τους δύο δήμους. Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα μέλη του συλλόγου μας δεν βλέπουν την Τουρκία μόνο μέσα από τον τύπο και τις ειδήσεις. Βλέπουν την Τουρκία με τη δική τους προσωπική ματιά και εκτιμούν την κατάσταση αναλόγως».

Πάντως οι συνεργασίες των αδελφοποιημένων γερμανικών και τουρκικών δήμων αναμένεται να συνεχιστεί και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογώς στις 31 Μαΐου, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Ακάλ Ντεγκέρ

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ