Με πρόταση 20 βουλευτών, οι συγκυβερνώντες Φιλελεύθεροι ανοίγουν τη συζήτηση για γενικό υποχρεωτικό εμβολιασμό με ένα “όχι”. Κινδυνεύει η κυβερνητική πλειοψηφία;Μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που χρειάζεται να φέρει εις πέρας μια κυβέρνηση μετά από βουλευτικές εκλογές, η νέα κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Όλαφ Σολτς δρομολογεί τώρα τα επόμενα βήματα για την υιοθέτηση δια νόμου υποχρεωτικού εμβολιασμού. Αυτό θα γίνει από το νομοθετικό σώμα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Ο καγκελάριος Σολτς έσπευσε να διευκρινίσει, ότι σε αυτό το ζήτημα δεν πρόκειται να υπάρξει κομματική πειθαρχία, δηλαδή κάθε μέλος της γερμανικής βουλής θα ψηφίσει κατά συνείδηση. Για την προϊστορία του θέματος θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από δύο εβδομάδες, όταν ο Σολτς δεν είχε αναλάβει ακόμη το αξίωμά του, εξήγγειλε μετά από διαβούλευση με τους τοπικούς πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων ότι επί του θέματος καταγράφηκε συναίνεση ανάμεσα στους παρευρισκόμενους για την υιοθέτηση υποχρεωτικού εμβολιασμού. Ακολούθησε σειρά δηλώσεων πολιτικών που χαιρετούσαν την πρόταση και δήλωναν ανοιχτά ότι είναι υπέρ. Δημιουργήθηκε δηλαδή η εντύπωση ότι η ψηφοφορία στη Βουλή θα ήταν μεν κάτι περισσότερο από μια συνήθη κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά δεν θα κινδύνευε το εγχείρημα με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

“Τον αποκαλούν κουτορνίθι”

Με αυτό ως δεδομένο ο Όλαφ Σολτς κάλεσε τις κοινοβουλευτικές ομάδες να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Η πρώτη προήλθε από τον κυβερνητικό εταίρο, το κόμμα των Φιλελευθέρων, και την υπογράφουν πάνω από 20 βουλευτές, μεταξύ αυτών η ειδική σε θέματα υγείας του FDP Κριστίνε Άσενμπεργκ-Ντούγκνους και η πρώην Γενική Γραμματέας του κόμματος Λίντα Τόιτενμπεργκ. Σύμφωνα με το κείμενο η Ομοσπονδιακή Βουλή θα πρέπει να διατρανώσει ότι “στη Γερμανία δεν πρόκειται να ισχύσει γενικός υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του Sars-CoV-2”. Εκ των πιο επιφανών υπογραφόντων είναι και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Κουμπίκι. Όπως και πολλοί άλλοι βουλευτές του FDP βλέπει στον αγώνα κατά της υποχρεωτικότητας του γενικού εμβολιασμού και έναν αγώνα υπέρ των ατομικών ελευθεριών. Η περίπτωση Κουμπίκι αξίζει ιδιαίτερη μνείας. Λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη για την εφημερίδα Bild αποκάλυψε ότι την περίοδο του αυστηρού λοκντάουν παραβίασε τα μέτρα στο παραθαλάσσιο χωριό του Στράντε στο Σλέσβιχ Χολστάιν, όπου κατοικεί, πηγαίνοντας στο καφενείο “που παρά τις απαγορεύσεις ήταν ανοιχτό, οι άνθρωποι συναντιόντουσαν εκεί, γιατί όπως έλεγαν, δεν υπάρχει τίποτα”. Σημείωσε μάλιστα ότι δεν έχει τύψεις, γιατί “έκανε χρήση του δικαιώματός του στην αυτόνομη δράση”, κάνοντας λόγο για “παράλογα μέτρα στην πανδημία που προκάλεσαν μεγάλη δυσφορία στον λαό”. ‘Έφτασε μάλιστα στο σημείο να στραφεί κατά του Καρλ Λάουτερμπαχ, σημερινού υπουργού Υγείας και υποστηρικτή του υποχρεωτικού εμβολιασμού, μεταφέροντας το κουτσομπολιό ανθρώπων στο καφενείο του χωριού του: “Δεν μιλούν καλά γι αυτόν, τον αποκαλούν κουτορνίθι”.

Το πρώτο “όχι” λοιπόν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού έρχεται από βουλευτές του κυβερνητικού εταίρου του Όλαφ Σολτς, αν και υπήρχε συναίνεση να περάσει η περίοδος των Χριστουγέννων και με το νέο χρόνο να ξεκινήσει η διατύπωση θέσεων από τα κόμματα ή ομάδες βουλευτών. Το πολιτικό επιχείρημα που επικαλούνται οι βουλευτές του FDP είναι ότι το κόμμα πήρε πολλές ψήφους επειδή απέκλεισε κατηγορηματικά τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. “Και ότι η παραβίαση μια τέτοιας υπόσχεσης μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα ζημιά στην κοινωνία”. Υπό την οπτική γωνία όμως της ομόνοιας που πρέπει να διαπνέει έναν νεοσυσταθέντα κυβερνητικό συνασπισμό σε ένα τόσο καίριο σημείο η πρόταση ομάδας βουλευτών από το FDP έρχεται ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση. Και όχι μόνο αυτό. Φαίνεται ότι αιφνιδίασε και όλες τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές παρατάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού. Η εφημερίδα die Welt γράφει σε σχετικό άρθρο ότι “βουλευτές των Φιλελευθέρων εκθέτουν τον Όλαφ Σολτς”.

Κρίστιαν Λίντερ: Τείνω προς τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Η παραλλαγή Όμικρον δεν αφήνει ωστόσο πολλά περιθώρια κινήσεων. Στη Γερμανία, η διασπορά είναι περιορισμένη, αλλά οι εξελίξεις σε άλλες χώρες, όπως στη Δανία και τη Βρετανία, δείχνουν και το δρόμο που αναπόδραστα έχει μπροστά της η χώρα. Επιβράδυνση σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ Τόμας Βίλερ μόνο με εμβολιασμό, και μάλιστα με την ενισχυτική δόση, μπορεί να επιτευχθεί. Υπό αυτό το πρίσμα μερίδα σχολιαστών δείχνουν μηδενική κατανόηση στη στάση των βουλευτών γύρω από τον Βόλφγκανγκ Κουμπίκι. “Μπορεί κανείς να αναγάγει σε μέτρο όλων των πραγμάτων την ελευθερία εμβολιασμού, αλλά μαζί ομολογεί απερισκεψία σε βάρος των συνανθρώπων του”, υποστηρίζει το Spiegel. “Διότι στο μεταξύ θα πρέπει να έφτασε και στα αυτιά των ομοτράπεζών του Κουμπίκι στο καφενείο του χωριού του, ότι όποιος δεν εμβολιάζεται, δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο τον εαυτό του, αλλά και αναρίθμητους άλλους, όπως συγγενείς, φίλους, συναδέλφους, ανθρώπους που λόγω των ανεμβολίαστων καταλήγουν στις εντατικές ή λόγω των κατειλημμένων κρεβατιών από ανεμβολίαστους αργεί η θεραπεία τους πολλές φορές όταν είναι πολύ αργά, (…) παρεμπιπτόντως κανείς από όλους αυτούς δεν θα μπορούσε να αποφασίσει ελεύθερα, αν θα ήθελε να υποστεί όλα αυτά τα μειονεκτήματα”. Εν αναμονή αντιδράσεων από άλλα κόμματα, ο μόνος που πήρε θέση, κι αυτό μετά από πολλές οχλήσεις του Tύπου, ήταν ο νέος εκπρόσωπος σε θέματα υγείας των Χριστιανικών Κομμάτων (CDU/CSU) Τίνο Ζόργκε. Μιλώντας στη Welt είπε ότι “η πρωτοβουλία των 20 καταδεικνύει πόσο τυχαία και ασυντόνιστα δρουν οι τρεις εταίροι”. Ο Ζόργκε ανέφερε ότι το κόμμα του έχει όλο τον χρόνο να καταθέσει την πρότασή του μετά από συνομιλίες με εμπειρογνώμονες και ανταλλαγή απόψεων γύρω από όλες τις πτυχές του υποχρεωτικού εμβολιασμού. “Αλλά ανεξαρτήτως αυτού, καλούμε τους 3 εταίρους της κυβέρνησης να βρουν, όχι μόνο ενιαία θέση, αλλά και δική τους πλειοψηφία στη Βουλή, όταν έρθει η ώρα”.

Γιατί αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Θα μπορέσουν οι κυβερνητικοί εταίροι να ελπίζουν στην κυβερνητική πλειοψηφία των 96 εδρών σε μια ψηφοφορία που δεν θα γίνει στη βάση της κομματικής πειθαρχίας; Ο Τίνο Ζόργκε διαφωνεί. “Η υποχρέωση εμβολιασμού δεν είναι υπόθεση συνείδησης. Το να κρύβεται κανείς σε τόσο ευαίσθητα ζητήματα πίσω από μια ψηφοφορία κατά συνείδηση δεν φτάνει για να κυβερνήσεις”. Η έλλειψη εμβολίων για το πρώτο τρίμηνο του 2022, διάστημα που συμπίπτει με τη ψηφοφορία στη γερμανική βουλή, δίνει κάποια ανάσα χρόνου. Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του FDP Κρίστιαν Ντιρ θέτει ως προϋπόθεση για έναν υποχρεωτικό εμβολιασμό την ύπαρξη αρκετών εμβολίων. Στη σημερινή Handelsblatt ανέφερε ότι η πολιτεία δεν μπορεί ζητήσει από τους πολίτες να εμβολιαστούν υποχρεωτικά, όταν δεν επαρκούν τα εμβόλια. Έδειξε μάλιστα κατανόηση προς την ομάδα των 20. “Πολλοί διστάζουν ακόμη από το FDP σε αυτό το ζήτημα, κι εγώ δεν έχω ακόμη αποφασίσει”. Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο του κόμματος και υπουργό Οικονομικών ο Κρίστιαν Λίντνερ υπογράμμισε (FAZ, 02/12) ότι, εάν δεν υπάρχουν ενδοιασμοί συνταγματικής υφής, τείνει προς γενικό υποχρεωτικό εμβολιασμό, “επειδή διαθέτουμε πλέον μακρά εμπειρία γύρω από την επίδραση των εμβολίων”. Στήριξε μάλιστα την επαναξιολόγηση της θέσης του στην απογοητευτική εμβολιαστική καμπάνια. “Επιβαρύνει το σύστημα υγείας και οδηγεί όλο και περισσότερο στα όρια ενός λοκντάουν. Ως φιλελεύθερος μου πέφτει δύσκολη η απόφαση, για αυτό σέβομαι άλλες εκτιμήσεις”.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ