Η αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο της πρόσφατης μαζικής διαρροής δεδομένων. Πρόκειται για μαθητή που ζει με τους γονείς του. Κίνητρο της πράξης ήταν οι δημόσιες τοποθετήσεις των θυμάτων. Ελεύθερος μετά την κατάθεση.Την Κυριακή το βράδυ οι γερμανικές αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τον πιθανό χάκερ που φέρεται να είναι υπεύθυνος για την κλοπή προσωπικών δεδομένων 1000 περίπου πολιτικών, καλλιτεχνών και δημοσιογράφων. Σε συνέντευξη τους σήμερα το μεσημέρι εκπρόσωποι της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας (ΒΚΑ) και της Γενικής Εισαγγελίας Φρανκφούρτης ενημέρωσαν ότι ο ύποπτος είναι ένας 20χρονος μαθητής που ζει με τους γονείς του. Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ. Ενώ στην αρχή των ανακρίσεων ο ύποπτος αρνούνταν την πράξη στην πορεία παραδέχτηκε ότι είναι ο υπαίτιος της υποκλοπής των προσωπικών δεδομένων και της διαρροής τους στο διαδίκτυο.

Από το μέχρι στιγμής πόρισμα των ερευνών προκύπτει ότι πρόκειται για έναν μεμονωμένο δράστη χωρίς διασυνδέσεις στο εξωτερικό. Ως κίνητρο για την πράξη του ο 20χρονος ανέφερε ότι τον είχαν ενοχλήσει δημόσιες τοποθετήσεις των θυμάτων της διαρροής. Λαμβάνοντας υπ’ όψη την ηλικία του αλλά και το γεγονός ότι ο ύποπτος έδειξε τελικά διάθεση για συνεργασία η εισαγγελία αποφάσισε να τον αφήσει ξανά ελεύθερο.

Συνέντευξη Ζέεχοφερ

Συνέντευξη παραχώρησε και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ ο οποίος παρά την κριτική που του ασκούνταν τις τελευταίες ημέρες, μέχρι τώρα είχε αποφύγει τις όποιες δηλώσεις που αφορούν αυτή την περίπτωση. Ο Χ. Ζέεχοφερ αντέδρασε στις κατηγορίες που θέλουν τις αρχές να αντέδρασαν με καθυστέρηση δηλώνοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες «έδρασαν κάθε στιγμή πολύ γρήγορα και πολύ αποτελεσματικά». Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι συνεχίζεται η διαγραφή των δεδομένων από το διαδίκτυο.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ