Δεν έμειναν ασχολίαστες στο Βερολίνο οι δηλώσεις Ερντογάν περί συμμετοχής της Τουρκίας στον Οργανισμό Συνεργασίας Σανγκάης, όπου Ρωσία και Κίνα παίζουν ηγετικό ρόλο.Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για ενδεχόμενη μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), μια συμμαχία υπό την επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας, προκαλούν ήδη έντονες αντιδράσεις και στη Γερμανία.

Ως «σοβαρό λάθος» αλλά και άλλη μια «απόπειρα» του Ταγίπ Ερντογάν να αποσπάσει την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας βλέπει την κίνηση αυτή ο Νιλς Σμιντ, εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Θα ήταν ένα ακόμη συμβολικό βήμα μακριά από τη Δύση και τις αξίες της. Ένα σοβαρό πολιτικό λάθος για το μέλλον της Τουρκίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τριτίν: Μια πιο στιβαρή πολιτική έναντι της Τουρκίας

Ηχηρή όμως είναι και η αντίδραση των Πρασίνων, μέσω του εκπρόσωπου της Κ.Ο. ομάδας τους επίσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιστορικού στελέχους του κόμματος, Γιούργκεν Τριτίν. «Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναρωτηθούν για πόσο ακόμη θα επιτρέπουν στον Ερντογάν να τους κάνει ό,τι θέλει» αναφέρει χαρακτηριστά μιλώντας στην εφημερίδα Welt.

«Η Τουρκία εμποδίζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη και κάνει εξορύξεις στην ελληνική ΑΟΖ» αναφέρει τονίζοντας ότι «είναι καιρός για μια πιο στιβαρή πολιτική έναντι της Τουρκίας». Για τον Τριτίν μια λύση που θα μπορούσε ενδεχομένως να εξεταστεί είναι η επιβολή κυρώσεων οικονομικής φύσης προς την Τουρκία, δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ.

Όπως επισημαίνει το τηλεοπτικό δίκτυο n-tv η Τουρκία είναι ήδη «εταίρος στον διάλογο» με τον συγκεκριμένο οργανισμό, στον οποίο εκτός από τη Ρωσία και την Κίνα συμμετέχουν η Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ