Η αποστολή γεννητριών για την τροφοδοσία της Ουκρανίας με ηλεκτρικό ξεκίνησε. Επτά γερμανικά Gerard αναμένεται επίσης να παραδοθούν την άνοιξη, σύμφωνα με ρεπορτάζ.Η υπόσχεση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς προς τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από λίγες μέρες σε τηλεφωνική επικοινωνία για άμεση αποστολή γερμανικών γεννητριών, με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας των καταστροφών σε κρίσιμες ουκρανικές υποδομές, έχει αρχίσει να υλοποιείται.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Αρωγής (ΤHW) η παράδοση εκαντάδων γερμανικών γεννητριών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Συγκεκριμένα έχουν ήδη παραδοθεί 150 γεννήτριες, ενώ άλλες 320 ετοιμάζονται για μεταφορά.

Η μεταφορά γίνεται μέσω σιδηροδρομικών οδών, την ώρα που ουκρανικά νοικοκυριά σε όλη τη χώρα βρίσκονται χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση και με τις ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές να μην υποχωρούν.

Spiegel: Eπισκευάζονται επτά Gepard για την Ουκρανία

Ταυτόχρονα η Γερμανία προετοιμάζει πυρετωδώς την αποστολή περαιτέρω στρατιωτικών εξοπλισμών στην Ουκρανία και συγκεκριμένα, όπως φαίνεται, επτά αντιαεροπορικών αρμάτων τύπου Gepard. Τα εν λόγω άρματα επρόκειτο να αποσυναρμολογηθούν, όμως τελικά θα επισκευαστούν από την αμυντική βιομηχανία Krauss-Maffei Wegmann με έδρα στο Μόναχο κι έπειτα θα σταλούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πιθανώς την άνοιξη, σύμφωνα με πληροφορίες που δίνει στη δημοσιότητα το περιοδικό Der Spiegel.

Μόλις χθες άλλωστεο καγκελάριος Όλαφ Σολτς από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσαν από τη γερμανική πρωτεύουσα ότι στόχος είναι η περαιτέρω στήριξη της ουκρανικής άμυνας, με τη Γερμανία να έχει ήδη αποστείλει το υπερσύγχρονο σύστημα Ιris-T.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι σύντομα θα είναι εφικτή η αποστολή στην Ουκρανία και νέων ποσοτήτων πυρομαχικών, που απαιτούνται για τη λειτουργία των συστημάτων αεράμυνας. Προς το παρόν πάντως παρατηρούνται ελλείψεις στα απαιτούμενα πυρομαχικά των 35 χιλιοστών, επισημαίνει το Spiegel. Τα περισσότερα αποθέματα αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ελβετικές αποθήκες. Η κυβέρνηση της χώρας ωστόσο δεν εκδίδει προς το παρόν άδειες εξαγωγής, διότι δεν θέλει να σπάσει το καθεστώς ουδετερότητας.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ