Οι διεθνείς παραγωγές των υπηρεσιών streaming πολλαπλασιάζονται με ταχύτητα ρεκόρ. Τεράστια επιτυχία σημειώνουν τα τελευταία χρόνια και πολλές γερμανικές σειρές, όπως το Dark ή το Babylon Berlin. Και δεν είναι οι μόνες.Πάνω από 100 χώρες έχουν διασφαλίσει στο μεταξύ τα δικαιώματα του «Babylon Berlin», μιας γερμανικής αστυνομικής σειράς που διαδραματίζεται τη δεκαετία του 1920. Πού οφείλεται όμως η τεράστια αυτή επιτυχία;

Όπως εξηγεί ο Ντιρκ Σύρχοφ από την εταιρία Beta Film που διακινεί εδώ και δεκαετίες γερμανόφωνες παραγωγές στο εξωτερικό: «Ήδη τη δεκαετία του 1990 είχαμε ορισμένες κλασσικές σειρές όπως την «Υπαστυνόμος Ρεξ» (αυστριακή παραγωγή) ή την «Derrick» που έκαναν θραύση στο εξωτερικό. Πουλήσαμε την «Υπαστυνόμος Ρεξ» σε 150 χώρες, είχε γίνει μεταγλώττιση ακόμη και στα κινεζικά». Το καινούριο στοιχείο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι «εδώ και μερικά χρόνια έχουμε στη Γερμανία υψηλών προδιαγραφών παραγωγές, οι οποίες είναι ποιοτικά τόσο καλές που μπορούν να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό ακόμη και έναντι αγγλόφωνων παραγωγών».

Ένα καλό παράδειγμα είναι η πολεμική σειρά «Generation War», παραγωγής ZDF του 2013. «Έπαιξε στο BBC2 στην βραδινή ζώνη υψηλής τηλεθέασης και μάλιστα στα γερμανικά με αγγλικούς υπότιτλους, κάτι που είχαμε να δούμε δεκαετίες στη Μεγάλη Βρετανία», λέει ο ειδικός.

Υψηλός προϋπολογισμός μέσω συγχρηματοδότησης

Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το «Babylon Berlin» που γνωρίζει τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Στην παραγωγή και χρηματοδότησή του συμμετείχαν πέρα από το πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και της θυγατρικής του Degeto, η συνδρομητική πλατφόρμα Sky, η Beta Film καθώς και η εταιρία παραγωγής X Filme Creative Pool. Η Sky χαρακτήρισε τη συνεργασία αυτή «πρωτοποριακή».

Ποια όμως τα οφέλη αυτής της συγχρηματοδότησης παραγωγών; Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της Beta Film Σύρχοφ: «Έτσι καταφέρνουμε να έχουμε έναν πολύ υψηλό προϋπολογισμό, ο οποίος αντικατοπτρίζεται μεταξύ άλλων και στους ιδιαίτερα δαπανηρούς χώρους παραγωγής μας».

Στο παράδειγμα της συμμετοχής της δημόσιας τηλεόρασης ARD διακρίνει κανείς πόσο σημαντική έχει γίνει πλέον για τα τηλεοπτικά κανάλια η προσφορά ψηφιακών υπηρεσιών streaming πέραν του συμβατικού τηλεοπτικού προγράμματος. Όπως επισημαίνει ο διευθυντής προγράμματος του ARD Φόλκερ Χέρες: «Ήδη με την τηλεοπτική του μετάδοση το ”Babylon Berlin” προσέλκυσε ένα ιδιαίτερα νεανικό κοινό. Γνωρίζουμε ότι οι χρήστες της ψηφιακής μας πλατφόρμας είναι σαφώς νεότεροι σε ηλικία από το τηλεοπτικό μας κοινό». Ο τρίτος κύκλος της σειράς θα είναι διαθέσιμος στην ψηφιακή πλατφόρμα (ARD-Mediathek) της δημόσιας τηλεόρασης εντός Οκτωβρίου. Όπως εκτιμά και ο διευθυντής του ARD-Mediathek Φλόριαν Χάγκερ: «Ως σειρά Babylon Berlin με διεθνή αναγνωρισιμότητα στέλνει στους χρήστες το μήνυμα ότι η πλατφόρμα μας έχει αυτό που ψάχνουν».

Επόμενο βήμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να είναι ευρύτερες ευρωπαϊκές συνεργασίες.

Πώληση ιδεών

Η λίστα των γερμανικών εξαγωγών δεν περιορίζεται βέβαια στα παραπάνω. Η Sky Deutschland παραπέμπει όχι μόνο στις σειρές «Babylon Berlin» και «Das Boot» που έχουν πουληθεί σε πάνω από 100 χώρες του κόσμου αλλά και στο «Der Pass», μια αμιγώς γερμανοαυστριακή παραγωγή, που έφτασε μέχρι τις ΗΠΑ, τον Καναδά αλλά και την Αυστραλία.

Ο Χένρικ Παμπστ, Chief Content Officer του ProSiebenSat.1, κάνει επίσης λόγο για αύξηση των εσόδων του ομίλου από τις διεθνείς πωλήσεις προγραμμάτων. «Συνήθως στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για την πώληση μιας συγκεκριμένης ιδέας για ένα πρόγραμμα, η οποία προσαρμόζεται και υλοποιείται στη συνέχεια στις εκάστοτε χώρες». Η γνωστή στη Γερμανία τηλεοπτική αστυνομική σειρά «Der letzte Bulle» του SAT1, για παράδειγμα, που διακινείται διεθνώς ως «The Last Cop» έχει υιοθετηθεί και υλοποιείται ήδη στο Μεξικό, την Ιαπωνία, τη Ρωσία αλλά και την Εσθονία.

Η γνωστότερη υπηρεσία streaming, το Netflix, επενδύει προ πολλού σε γερμανικές παραγωγές. Οι πιο γνωστές είναι αναμφίβολα το Dark, το «How to Sell Drugs Online (Fast)» αλλά και το «Unorthodox», που απέσπασε πρόσφατα και βραβείο Εmmy. Εκπρόσωπος της δημοφιλούς αμερικανικής πλατφόρμας επισημαίνει ότι «η Γερμανία είναι πολύ σημαντική για εμάς και γι’ αυτό συνεχίζουμε να επενδύουμε σε εγχώριες παραγωγές ενώ σχεδιάζουμε πολλά περιεχόμενα τόσο για φέτος όσο και για του χρόνου».

Προσεχώς το Netflix θα προβάλει τη νέα γερμανική σειρά «Barbaren». H πλατφόρμα μετρά 193 εκατομμύρια συνδρομητές σε πάνω από 190 χώρες του κόσμου.

Άννα Ρίνγκλε (dpa)

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ