Η γερμανική κυβέρνηση δεν αποκλείει οικονομική στήριξη προς την Άγκυρα το προσεχές διάστημα. Η Γερμανία ενδιαφέρεται «επί της αρχής για μια σταθερή Τουρκία».Η συζήτηση που προκάλεσαν οι δηλώσεις της προέδρου των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες για οικονομική στήριξη της Τουρκίας από τη Γερμανία, εξακολουθεί να απασχολεί την κοινή γνώμη της χώρας. Στην πλειονότητά τους οι παρεμβάσεις είναι επιφυλακτικές χωρίς ωστόσο να αποκλείουν το ενδεχόμενο το Βερολίνο να βοηθήσει οικονομικά την Άγκυρα. Ενδεικτική για αυτή τη στάση, είναι σημερινή συνέντευξη προς τις εφημερίδες του ομίλου Funke, του Γκύντερ Έτινγκερ, Επίτροπου για θέματα προϋπολογισμού της ΕΕ. Απορρίπτει ρητώς την «άμεση» βοήθεια από τα ευρωπαϊκά ταμεία προς την Τουρκία και επισημαίνει πως «σωστή διεύθυνση» για την Άγκυρα σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη θα ήταν το ΔΝΤ. Σε ό,τι αφορά όμως την πρόταση της κ. Νάλες για γερμανική οικονομική βοήθεια ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός δηλώνει πως «προς το παρόν δεν ενδύκνειται».

Ανάλογη στάση παρατηρείται και στη γερμανική κυβέρνηση. Η καγκελάριος Άγκελα Μέκρκελ δηλώνει, μέσω tweet της ΓΓ των Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, πως δεν βλέπει την αναγκαιότητα να συζητήσει το θέμα της βοήθειας προς την Τουρκία. Παράλληλα όμως ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρινίζει ότι το ζήτημα «δεν είναι του παρόντος» αφήνοντας κατά αυτό τον τρόπο το παράθυρο ανοιχτό για μια γερμανική οικονομική στήριξη στο μέλλον. Όπως επεσήμανε ακόμη ο κ. Ζάιμπερτ στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Δευτέρας, η Γερμανία ενδιαφέρεται «επί της αρχής για μια σταθερή Τουρκία».

«Ευρύ φάσμα» δυνατοτήτων

Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκαν στο ίδιο μπρίφινγκ, οι δηλώσεις των οικονομικών υπουργείων.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας τόνισε ότι είναι ακόμη «νωρίς» για να ανακοινωθούν «συγκεκριμένα εργαλεία» βοήθειας προς την Τουρκία και ότι δεν έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις με την τουρκική πλευρά. Ωστόσο υπάρχει ένα «ευρύ φάσμα» δυνατοτήτων για την προώθηση των εξωτερικών συναλλαγών και του εμπορίου της Τουρκίας. Την έναρξη σχετικών συνομιλιών με την τουρκική πλευρά ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Πάντως, στις 21 Σεπτεμβρίου οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας της Γερμανίας και της Τουρκίας θα συναντηθούν στο Βερολίνο για να προετοιμάσουν την επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μια εβδομάδα αργότερα. Θα πρέπει να αναμένεται ότι το αργότερο κατά τη συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα βοήθειας της Γερμανίας προς την Τουρκία.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ