Σοκαρισμένη και η γερμανική κοινή γνώμη αλλά και η κυβέρνηση από την αναπάντεχη καταστροφή στη Βηρυτό. Γερμανοί γιατροί, μηχανικοί, τεχνικοί προσφέρουν επί τόπου τη βοήθειά τους.Η φοβερή και αναπάντεχη έκρηξη στο Λίβανο έχει συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη. Και στη Γερμανία το θέμα κυριαρχεί στα ΜΜΕ. «Κόλαση στη Βηρυτό» ήταν το πρωτοσέλιδο της Bild, «Μια πόλη σε κατάσταση σοκ» έγραφε η Frankfurter Allgemeine Zeitung. H απροσδόκητη αυτή συμφορά είναι ένα ακόμα χτύπημα για την ούτως ή άλλως αποδυναμωμένη χώρα. Η εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία βρίσκεται σε διακοπές, δήλωσε ότι «η σκέψη μας είναι με τους συγγενείς των θυμάτων. Ευχόμαστε στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση». Το Βερολίνο προσέφερε τη βοήθειά του από την πρώτη στιγμή.

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπέργκερ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνέστησε μια ειδική επιτροπή, η οποία θα συσκεπτόταν για την κατάσταση στη Βηρυτό. Η επιτροπή αποτελούνταν από εκπροσώπους διαφόρων υπουργείων, ανθρωπιστικών οργανώσεων και του Ερυθρού Σταυρού.

Και το ναυτικό συνδράμει

Κατά τη διάρκεια της ημέρας συστήθηκε ένα επιτελείο από 50 ειδικούς της «Υπηρεσίας Τεχνικής Βοήθειας», οι οποίοι μετέβησαν στη Βηρυτό. Στόχος τους ήταν η ανεύρεση επιζώντων. Άλλοι ειδικοί θα ασχολούνταν με το κτήριο της γερμανικής πρεσβείας, το οποίο υπέστη πολλές σοβαρές ζημιές και θα πρέπει να ελεγχθεί η στατικότητά του.

Παράλληλα ο Γερμανικός Στρατός ανακοίνωσε ότι ένα πλοίο του ναυτικού, το οποίο βρισκόταν στην Κύπρο, κατέπλευσε στην Βηρυτό για να ενωθεί με άλλα πλοία της διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής UNIFIL. Στόχος είναι να αναλάβουν το έργο πλοίων που ήταν στην περιοχή και το προσωπικό τραυματίστηκε από τις εκρήξεις.

Πολιτικοί από όλα τα γερμανικά κόμματα δήλωσαν συγκλονισμένοι. Ο Ομίντ Νουριπούρ, ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων μιλώντας στην DW δήλωσε: «Είναι πολύ σκληρό να βλέπεις πόσες φορές οι άνθρωποι στη Βηρυτό έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από καταστροφές. Είναι απολύτως αναγκαίο να βρεθούν οι υπεύθυνοι. Εάν η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να το κάνει». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπέργκερ δήλωσε πάντως πως η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε μια συζήτηση εικασιών για το ποιος ευθύνεται. Ο πρόεδρος Τραμπ ως γνωστόν δήλωσε πως μπορεί να πρόκειται και για επίθεση.

Ο κόσμος ζητά τέλος στη διαφθορά

Ο Ομίντ Νουριπούρ που έχει γεννηθεί στο Ιράν, δήλωσε πως είναι επιβεβλημένο τώρα η διεθνής κοινότητα να σταθεί στο πλάι του Λιβάνου, ο οποίος εδώ και μήνες πλήττεται από τη φτώχεια και την οικονομική κρίση.

Παρόμοια είναι η άποψη του Γιούργκεν Χαρντ, ειδικού σε θέματα εξωτερικής πολιτικής από τη Χριστιανική Ένωση, ο οποίος κάνει λόγο για μια συστηματική αποδυνάμωση του Λιβάνου από έξω: «Για αυτή την αποδυνάμωση την κύρια ευθύνη φέρει κυρίως το Ιράν, το οποίο μέσω της Χεσμπολάχ έφτιαξε παράλληλες δομές στο Λίβανο και τορπίλισε στοχευμένα κρατικούς θεσμούς».

Εδώ και μήνες ο κόσμος στο Λίβανο διαμαρτύρεται ενάντια στην κυβέρνηση και ζητά βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς.

Γενς Τουράου

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ