Το μποϊκοτάζ στο Κατάρ εγκυμονεί κινδύνους για μεγάλες γερμανικές εταιρείες, στις οποίες έχει επενδύσει το αραβικό εμιράτο. Ο γερμανός υπ. Εξωτερικών Ζ. Γκάμπριελ εμμένει στη σημασία της συνέχισης του διαλόγου.«Πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις για να αρθεί το μποϊκοτάζ κατά του Κατάρ», δήλωνε πρόσφατα ο γερμανός υπ. Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απευθύνοντας έμμεσα έκκληση στις εμπλεκόμενες χώρες του Κόλπου να τερματίσουν τον αποκλεισμό του μικρού, αλλά ισχυρού οικονομικά εμιράτου. Υπάρχουν φωνές στη Γερμανία που θα προτιμούσαν ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας να μην τάσσεται τόσο ανοιχτά υπέρ του Κατάρ. Όμως ο Ζ. Γκάμπριελ έχει τους λόγους του. Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Ουλρίκε Φράιταγκ, διευθύντρια του Κέντρου Μελετών για την Εγγύς Ανατολή (ZMO) «το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει μεγάλη παράδοση διαλόγου με τις αραβικές χώρες. Την ίδια στιγμή όμως η Γερμανία έχει οικονομικά συμφέροντα λόγω των εξαγωγών σε Σαουδική Αραβία και Κατάρ, αλλά και λόγω των επενδύσεων των δύο αραβικών χωρών στη Γερμανία».

Το Κατάρ κατέχει σήμερα το 17% των μετοχών της VW , το 9% της Deutsche Bank και το 3,3% της Siemens. Σε πολύ πιο περιορισμένο επίπεδο βρίσκονται οι επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας. Τι θα γίνει όμως αν το Κατάρ αναγκαστεί λόγω του μποϊκοτάζ να αποσύρει τις επενδύσεις του από τη Γερμανία; Και τι θα αλλάξει για τους Γερμανούς αν γίνει αποδεκτό διεθνώς ότι ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές στη Γερμανία στηρίζει την διεθνή τρομοκρατία; Μέχρι σήμερα πάντως οι γερμανικές εταιρείες, στις οποίες έχουν επενδυθεί κεφάλαια του Κατάρ τηρούν σιγή ιχθύος.

Ο καθηγητής Μάρτιν Κλάιν, ο οποίος διδάσκει διεθνείς οικονομικές σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Χάλε, εκτιμά πάντως ότι το Κατάρ δεν έχει κανένα συμφέρον να αλλάξει την στρατηγική επενδύσεών του στο εξωτερικό. «Για να γίνει αυτό θα έπρεπε να επιβληθεί εμπάργκο και να υπάρχει σχετικά ένα ψήφισμα του ΟΗΕ», πιστεύει ο γερμανός καθηγητής.

Σ. Αραβία και χώρες του Κόλπου στηρίζουν την τρομοκρατία στο εξωτερικό

Από την πλευρά του ο βουλευτής των Πρασίνων Ομίντ Νουριπούρ δηλώνει ότι δεν συμμερίζεται την ανησυχία του γερμανού υπουργού Εξωτερικών που κάνει λόγο ακόμα και για πόλεμο στην περιοχή του Κόλπου. Κατά την άποψή του όμως αυτό που λείπει είναι μια ξεκάθαρη στάση της γερμανικής κυβέρνησης:

«Προκαλεί σύγχυση όταν από επίσημα χείλη ακούγεται ότι επιτέλους βρίσκεται στο στόχαστρο ένα κράτος που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία. Κι ας μην υπάρχουν μέχρι στιγμής αποδείξεις. Ούτως ή άλλως είναι γνωστό ότι το Κατάρ χρηματοδοτεί τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτός ο πραγματικός λόγος για το μποϊκοτάζ της Σαουδικής Αραβίας».

Ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική των Χριστιανοδημοκρατών Ρόντεριχ Κίζεβετερ θεωρεί ότι αυτό που προέχει είναι να ξεκαθαρίσει το Βερολίνο την στάση που θα τηρεί από εδώ και στο εξής έναντι της Σαουδικής Αραβίας: «Η Σαουδική Αραβία και μερικές άλλες χώρες του Κόλπου δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο εσωτερικό τους με την τρομοκρατία, γιατί χρηματοδοτούν εξεγέρσεις στο εξωτερικό, όπως στη Συρία, ή σαλαφιστικά και ουαχαμπιτικά τεμένη στα Βαλκάνια».

Χάινερ Κίζερ / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ