Η δουλειά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης συνεχίζεται, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο των Οικονομικών. Το Βερολίνο ζητά διευκρινίσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα.Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν συμμερίζεται την ευφορία που επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους θεσμούς. Από την ανακοίνωση προκύπτει ότι για το Βερολίνο δεν πρόκειται για συμφωνία, αλλά μόνο για συνεννόηση με τους θεσμούς, με την οποία δεν κλείνει ακόμη η αξιολόγηση.

«Η δουλειά συνεχίζεται»

Συγκεκριμένα, το υπουργείο χαρακτηρίζει τη συνεννόηση ως ένα «σημαντικό ενδιάμεσο βήμα» της αξιολόγησης, η οποία αρχικά θα έπρεπε να είχε κλείσει από το Δεκέμβριο του 2016, με το οποίο όμως δεν ολοκληρώνεται η διαδικασία. «Χρειάζονται ακόμη αποσαφήνιση σημεία, όπως πχ. το πρωτογενές πλεόνασμα, για το οποίο η Ελλάδα τον περασμένο Μάιο δεσμεύτηκε να επιτύχει μεσοπρόθεσμα το 3,5% για να είναι βιώσιμο το χρέος της». Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί σημείο διαφωνίας του Βερολίνου με το ΔΝΤ, με τη Κριστίν Λαγκάρντ να συναρτά τη συμμετοχή του Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Η δουλειά συνεχίζεται» αναφέρεται στην ανακοίνωση με την επισήμανση ότι στόχος παραμένει να κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Μάιου.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν και επίσημα την επίτευξη «προσωρινής συμφωνίας για πακέτο μέτρων υποστηρικτών της οικονομικής ανάκαμψης» χωρίς όμως να αναφερθούν σε λεπτομέρειες. «Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να το υλοποιήσουν άμεσα, το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι συνομιλίες γύρω από τη βιωσιμότητα του χρέους, για την οποία υπάρχει αξιόπιστη στρατηγική».

Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ