Πληθαίνουν οι φωνές σε όλα τα κόμματα που ζητούν μια γρήγορη απόφαση για την αποχώρηση των γερμανικών Τορνέιντο από την τουρκική αεροπορική βάση σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιτρέψει την είσοδο γερμανών βουλευτών.Η υπομονή των γερμανών βουλευτών με την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά επισκέψεις τους στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ έχει φτάσει στα όριά της. «Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε άλλο η τουρκική κυβέρνηση να παίζει τα παιχνίδια της» δηλώνει σήμερα στη Süddeutsche Zeitung ο εκπρόσωπος της ΚΟ των σοσιαλδημοκρατών για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Νίλς Άνεν. Θα πρέπει σύντομα να παρθεί μια απόφαση για την αποχώρηση της γερμανικής αποστολής από το Ιντσιρλίκ. Ανάλογο αίτημα διατύπωσε και ο ομόλογός του, ο χριστιανοδημοκράτης, Γιούργκεν Χαρντ. Σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν στείλει τις επόμενες 14 ημέρες ένα «ξεκάθαρο μήνυμα», τότε θα πρέπει η γερμανική κυβέρνηση να αποσύρει τα αεροσκάφη Τορνέιντο από την τουρκική αεροπορική βάση.

Έντονη κριτική από Αριστερά και Πράσινους

Πιο έντονη ήταν η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ενώ οι Πράσινοι καταλογίζουν στη γερμανική κυβέρνηση ότι με τη στάση της «αυτογελοιοποιείται», ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Η Αριστερά, Ντίντερ Μπαρτς, την κατηγορεί ότι αφήνει να τη «σέρνει από τη μύτη» ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρτς, θα έπρεπε προ πολλού να είχαν παρθεί μέτρα, όπως για παράδειγμα η διακοπή της προμήθειας όπλων ή και της οικονομικής βοήθειας δισεκατομμυρίων της ΕΕ προς την Τουρκία.

Το αρμόδιο για τις επαφές με την Άγκυρα υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, δηλώνει πως εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την τουρκική πλευρά που έχουν ως στόχο την επίτευξη μιας λύσης μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ