Είναι η γερμανική πόλη Βατενσάιντ γενέτειρα του φανταστικού ήρωα 007; Μια βιογραφία ισχυρίζεται ότι κατάγεται από τη μικρή πόλη έξω από το Μπόχουμ, στο οποίο διοργανώνεται έκθεση-αφιέρωμα στον δημοφιλή κατάσκοπο.Στα πρώτα μυθιστορήματα για τον πράκτορα Τζέιμς Μποντ ο βρετανός συγγραφέας Ίαν Φλέμιγκ αποκάλυψε ελάχιστα στοιχεία για την καταγωγή και το υπόβαθρο του φανταστικού ήρωα. Προφανώς ο Μποντ είναι βρετανός, διαφορετικά δεν θα μπορούσε να εργάζεται για την βρετανική μυστική υπηρεσία. Από επίσημη πηγή ωστόσο δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

Μετά την επιτυχία της πρώτης ταινίας «Δόκτωρ Νο» το 1962, ο βρετανός συγγραφέας δημοσίευσε ορισμένα βιογραφικά στοιχεία στο επόμενο μυθιστόρημα «Ζεις μονάχα δύο φορές» του 1964, τα οποία συμπίπτουν εν μέρει με τη βιογραφία του ηθοποιού Σον Κόνερι, ο οποίος υποδύθηκε τον Τζέιμς Μποντ σε επτά ταινίες. Όταν κάποια στιγμή αγνοείται η τύχη του μυστικού πράκτορα, ο προϊστάμενός της υπηρεσίας «Μ.» συντάσσει νεκρολογία στην οποία αναφέρεται ότι οι γονείς του ήταν ο σκοτσέζος Άντριου Μποντ και η μητέρα του η Μονίκ Ντελακρουά από την Ελβετία.

Γεννήθηκε στην περιοχή του Ρουρ λόγω….απεργίας

Μερικά χρόνια αργότερα ο Τζον Πίρσον, πρώην βοηθός του Ίαν Φλέμιγκ, δημοσίευσε μια βιογραφία του διάσημου ήρωα στους Sunday Times: «Πράκτορας 007: μια φανταστική βιογραφία». Βασισμένη σε στοιχεία από τα μυθιστορήματα του Ίαν Φλέμιγνκ απαντά σε αρκετά ανοιχτά ερωτήματα. Στο σχετικό βιβλίο, που εκδόθηκε το 1973 ως επίσημη βιογραφία, οι αναγνώστες ανακαλύπτουν ότι ο δημοφιλής ήρωας γεννήθηκε στην γερμανική πόλη Βατενσάιντ στην περιοχή Ρουρ στις 11 Νοεμβρίου του 1920. Η Βατενσάιντ ανήκει σήμερα στο δήμο Μπόχουμ, όπου από την 1η Φεβρουαρίου πραγματοποιείται έκθεση αφιερωμένη στον 007 με τίτλο «Σε μυστική αποστολή – Ο κατάσκοπος που γεννήθηκε στην πόλη Βατενσάιντ».

Σύμφωνα με τον Πίρσον, ο πατέρας του Μποντ, Άντριου ήταν μηχανολόγος, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην περιοχή για να επιβλέψει τη διάλυση της πολεμικής βιομηχανίας Krupp. Μαζί και η έγκυος σύζυγός του Μονίκ, η οποία αν και προσπάθησε να ταξιδέψει στη Βρετανία, αποκλείστηκε στο Βατεσάιντ…λόγω απεργίας των σιδηροδρόμων. Οι αναγνώστες πληροφορούνται επίσης ότι ο μικρός Τζέιμς μεγάλωσε με τη θεία του, η οποία ανέλαβε την κηδεμονία του όταν οι γονείς του σκοτώθηκαν σε δυστύχημα στις ελβετικές Άλπεις. Ας σημειωθεί ότι ο Τζέιμς Μποντ επέστεψε αρκετές φορές στο Βατενσάιντ στο εξοχικό που διατηρούσαν εκεί οι γονείς του.

Ίσως να γεννήθηκε σε Ζυρίχη ή Βερολίνο

Υπάρχουν ωστόσο και άλλες εκδοχές. Στα βιβλία του ο συγγραφέας Τσάρλι Χίγκσον υποστηρίζει ότι η γενέτειρα του Μποντ ήταν η Ζυρίχη. Στην ταινία Casino Royale του 2008 η οποία δείχνει τον Ντάνιελ Κρεγκ να παραλαμβάνει το διαβατήριό του, διακρίνει κανείς ότι γεννήθηκε στο Βερολίνο στις 13 Απριλίου του 1968. Ειδικοί που μελέτησαν ενδελεχώς την βιογραφία του Μποντ συνάντησαν πολλά αντικρουόμενα στοιχεία, κάτι που μάλλον δεν ενοχλούσε τον Ίαν Φλέμινγκ, αλλά ούτε και τους διοργανωτές της έκθεσης στο Μπόχουμ, οι οποίοι μέχρι τα τέλη Μαρτίου φιλοδοξούν να προσελκύσουν χιλιάδες επισκέπτες, με εκθέματα όπως το μονοθέσιο ελικόπτερο του 007 από την ταινία «Ζεις μονάχα δύο φορές», κοστούμια, σενάρια και διάφορα gadgets του πράκτορα από τις δημοφιλείς ταινίες.

Ελίζαμπετ Γκρενιέ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργκόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ