Συνελήφθη Γερμανός υπολοχαγός, ο οποίος παράλληλα είχε καταγραφεί ψευδώς ως Σύρος σε κέντρο υποδοχής προσφύγων και σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση, έχοντας ξενοφοβικά κίνητρα.Πρόκειται για μια υπόθεση που γεννά πολλά ερωτήματα. Η αστυνομία συνέλαβε την Τετάρτη έναν υπολοχαγό της Bundeswehr που παρουσιαζόταν ως Σύρος, έχοντας ξενοφοβικά κίνητρα. Μάλιστα είχε υποβάλει και αίτηση ασύλου σε κέντρο προσφύγων στη Βαυαρία. Ο 28χρονος άνδρας κατηγορείται ότι σχεδίαζε σοβαρή αξιόποινη πράξη κατά του κράτους, "έχοντας ξενοφοβικά κίνητρα". Η εκπρόσωπος τύπου της εισαγγελίας Νάντια Νίζεν ανέφερε ότι ο νεαρός είχε απασχολήσει τις αρχές ήδη τον Ιανουάριο του 2017. Στο αεροδρόμιο της Βιέννης είχε κρύψει γεμάτο όπλο σε αποθήκη. Ο άνδρας συνελήφθη προσωρινά από τις αυστριακές αρχές, ωστόσο αφέθηκε και πάλι ελεύθερος διότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για τη σύλληψή του παρά μόνο μια απλή παράβαση της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής.

Επιπλέον από έρευνα στο κινητό του υπόπτου προέκυψε ότι είχε ξενοφοβικό υπόβαθρο. Το πώς ο υπολοχαγός μπόρεσε να καταγραφεί ψευδώς ως Σύρος από τις αρχές, χωρίς να καταλάβει κανείς τίποτα, δεν είναι σαφές. «Πώς έγινε; Όλοι αυτό αναρωτιούνται», λέει χαρακτηριστικά η κ. Νίζεν.

Έρευνες σε Γερμανία, Γαλλία και Αυστρία

Σύμφωνα με την εισαγγελία στο στόχαστρο των ερευνών έχει μπει και ένας φοιτητής ο οποίος φέρεται να βοήθησε τον υπολοχαγό. Στο σπίτι του 24χρονου βρέθηκαν όπλα και εκρηκτικά.

90 άνδρες της γερμανικής Υπηρεσίας Διώξεως του Εγκλήματος (ΒΚΑ), της αστυνομίας των κρατιδίων της Έσσης και της Βαυαρίας, καθώς και αυστριακές και γαλλικές αρχές ασφαλείας πραγματοποίησαν έρευνες σε 16 διαμερίσματα και στρατόπεδα σε Γερμανία, Αυστρία και Γαλλία.

Ο 28χρονος υπολοχαγός συνελήφθη στην πόλη Χάμελμπουργκ της Βαυαρίας. Η στρατιωτική του βάση ήταν στην περιοχή Ιλκίρς στη Γαλλία.

Στέφανι Χέπνερ / Αλεξάνδρα Κοσμά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ