O Υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος ανέπτυξε την Τρίτη 18 Μαρτίου, τις θέσεις τις Ελληνικής Προεδρίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην 27η Κοινή Κοινοβουλευτική Συνέλευση των χωρών ΑΚΕ(Αφρικής, Καραϊβικής, Ειρηνικού) – Ε.Ε που διεξάγεται στο Στρασβούργο. Το θέμα που παρουσίασε ο κ.Γεροντόπουλος, ήταν: «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Κλιματική αλλαγή: Ανθρωπιστικές και Τεχνολογικές προκλήσεις για τις χώρες ΑΚΕ – Η Ελληνική και Ευρωπαϊκή εμπειρία».
Στα κύρια σημεία της ομιλίας του ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε: “H πρόσβαση στην ενέργεια αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Η ΕΕ έχει θεσπίσει φιλόδοξους στόχους και χρονοδιαγράμματα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050. Οι στόχοι αυτοί προβλέπουν σημαντική μείωση του ρόλου των παραδοσιακών ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η ισχυρή παρουσία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι παρούσα σε όλα τα σχετικά σενάρια. Υπό το πρίσμα αυτό , η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελεί θέμα προτεραιότητας στις σχέσεις ΑΚΕ-ΕΕ.
Προκειμένου να εφαρμοστεί μια πολιτική αειφόρας ανάπτυξης του ενεργειακού συστήματος απαιτείται: (1)  πρόσβαση στη χρηματοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων και σε νέους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, (2)  θέσπιση  κατάλληλου θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου και (3)  διοικητική και τεχνική επάρκεια των εμπλεκόμενων φορέων.
Στην Ελλάδα και την ΕΕ, η προώθηση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), της Εξοικονόμησης Ενέργειας, καθώς και της Ορθολογικής Χρήσης της Ενέργειας θεωρείται  πολιτική υψηλής προτεραιότητας.  Τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ελλάδα έχει συντελεστεί  σημαντική πρόοδος   στον τομέα της έρευνας  και στην εφαρμογή. Ειδικότερα, η Ελλάδα έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής ένα πολύ ελκυστικό πλαίσιο επένδυσης για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την εφαρμογή των τιμολογίων έγχυσης (Feed-In Tariffs) στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και με τις απλοποιήσεις και την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης και εκτιμάται ότι θα πετύχει τον ενδιάμεσο στόχο της για την διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μέχρι το 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την οικονομική κρίση, διατηρείται το έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Sustainable Energy for All (SE4ALL), η Ελλάδα, μέσω του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το οποίο  είναι μέλος της Ευρωπαϊκής κοινοπραξίας της ΕΕ που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, θα παρέχει στην Αφρική σημαντικές υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η ΕΕ και η Ελλάδα έχουν φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο στο θέμα των ΑΠΕ και ότι αυτή την εμπειρία μας μπορούμε να τη μεταφέρουμε και να βοηθήσουμε άλλες χώρες, οι οποίες θέλουν να αποκτήσουν είτε γνώσεις και εμπειρία είτε να προχωρήσουν σε εμπορικές ή/και επενδυτικές συνεργασίες. Αυτή την προθυμία μας την καθιστώ γνωστή στο ακροατήριο και είμαστε έτοιμοι για κάθε βοήθεια και συνδρομή σε όποιον ενδιαφέρεται, είτε απευθυνόμενος στην Ελλάδα είτε μέσω της ΕΕ”.
Στη συνέχεια ο κ. Γεροντόπουλος απάντησε στις ερωτήσεις που τέθηκαν από τους παριστάμενους Ευρωβουλευτές, αλλά και τους εκπροσώπους των χωρών μελών του ΑΚΕ (Αφρικής, Καραίβικής, Ειρηνικού) και μεταξύ άλλων τόνισε: “Η Ελλάδα, η Ελληνική Προεδρία παρουσίασαν το συγκεκριμένα θέμα, γιατί ενδιαφέρει σημαντικά όχι μόνο την χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού.
Θέλω να επισημάνω, ότι η ανάπτυξη των χωρών εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την πρόσβαση που αυτές έχουν στην ενέργεια και πόσο εύκολη και οικονομική είναι αυτή. Η απεξάρτιση από τις συμβατικές μορφές ενέργειας και η αξιοποίηση των νέων μορφών ενέργειας, σημαίνει ικαι μεγαλύτερη ανεξαρτησία για τις χώρες. Ιδιαίτερα όταν ορισμένα κράτη χρησιμοποιούν τις μορφές ενέργειας που έχουν στο υπέδαφος τους ως μοχλό πίεσης για να υλοποιήσουν πολιτικούς τους στόχους.
Πέρα από την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αυτό που προέχει να κάνουμε όλοι, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Γιατί αυτόματα κάτι τέτοιο θα σημάνει και την σημαντική μείωση του κόστους ενέργειας σε κάθε χώρα και θα βοηθήσει στην οικονομική της βελτίωση και ανάπτυξη. Θέλω και πάλι να επαναλάβω, ότι η Ελλάδα αλλά και η Ευρωπαίκή Ένωση, μπορούν την εμπειρία τους στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να τη μεταφέρουν στις χώρες του ΑΚΕ. Είτε αυτές θέλουν να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρία, είτε να προχωρήσουν σε εμπορικές ή/και επενδυτικές συνεργασίες. Είμαστε έτοιμοι στην χώρα μου για κάθε βοήθεια και συνδρομή σε όποιον ενδιαφέρεται, είτε απευθυνόμενος στην Ελλάδα είτε μέσω της ΕΕ”.
Την Τετάρτη ο κ. Γεροντόπουλος εκπροσωπώντας το Συμβούλιο της Ε.Ε. και την ΥΕ/ΑΕ κ. Ashton, θα προβεί, ενώπιον της Συνέλευσης, σε δήλωση του Συμβουλίου. Στη συνέχεια, θα απαντήσει σε γραπτές ερωτήσεις, οι οποίες έχουν υποβληθεί στο Συμβούλιο από τα μέλη της Συνέλευσης, και θα ακολουθήσει γύρος ελεύθερων ερωτήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ