Στην Ολομέλεια της Βουλής θα έρθει το φθινόπωρο για συζήτηση και ψήφιση, το νομοσχέδιο για το νέο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Αυτό ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, στην σημερινή τρίτη και τελευταία συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του νομοσχεδίου για το νέο ΣΑΕ.

Στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του κ.Σάββα Αναστασιάδη, Προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, μετείχαν εκπρόσωποι των κομμάτων και συντονιστές του ΣΑΕ από διάφορα μέρη του κόσμου. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), η οποία εκπροσωπεί τους ομογενείς βουλευτές και τα μέλη της βρίσκονται αυτό τον καιρό στην Ελλάδα.
«Κάνουμε προσπάθεια να αναστήσουμε το ΣΑΕ.

Πιστεύω ότι το νομοσχέδιο θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής το φθινόπωρο για συζήτηση και ψήφιση», είπε στην τοποθέτηση του ο κ.Γεροντόπουλος και τόνισε: «Δεν το φέρνουμε σε κάποιο θερινό τμήμα, γιατί ο Απόδημος Ελληνισμός είναι πάνω από κόμματα, κυβερνητικές πλειοψηφίες και οτιδήποτε άλλο. Θέλουμε λοιπόν να εγκριθεί με την μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία και όχι μόνο με τις ψήφους των δύο κυβερνητικών κομμάτων. Γι’ αυτό και έκανα εξαντλητικό διάλογο με όλα τα κόμματα. Άκουσα τις απόψεις τους, δέχθηκα κάποιες από τις προτάσεις τους και μέχρι να κατατεθεί συνεχίζουμε να συζητάμε και να είμαστε ανοιχτοί σε άλλες προτάσεις».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι στο Προεδρείο του ΣΑΕ θα μετέχουν με δικαίωμα ψήφου και εκπρόσωποι των Κυπρίων Αποδήμων που θα υποδεικνύονται από την οργάνωση τους ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ και θα υπάρχει Γενική Συνέλευση η οποία θα αποτελείται από 107 άτομα. «Το νέο ΣΑΕ θα έχει διεκδικητικό χαρακτήρα. Θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, αλλά η Πολιτεία θα το στηρίξει για την διενέργεια των εκλογών του και ότι άλλο χρειαστεί μέχρι να συσταθεί και να έχει πόρους».
Αναφέρθηκε πάντως και στις αντιρρήσεις που υπάρχουν από κάποια κόμματα. «Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την συμμετοχή των φυσικών προσώπων. Αυτό ήταν και το βασικό πρόβλημα στην συνεννόηση με κάποια από τα κόμματα. Εμείς όμως θέλουμε να εκπροσωπούνται και να μετέχουν στην διαδικασία και οι απόδημοι που δεν είναι οργανωμένοι σε συλλόγους, σωματεία ή Ομοσπονδίες. Μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και αρκετοί νεομετανάστες σε διάφορες χώρες λόγω της οικονομικής κρίσης, οι οποίοι δεν είναι οργανωμένοι. Επιλέξαμε λοιπόν την αναλογία 4 εκπρόσωποι των οργανώσεων και 3 των φυσικών προσώπων στο Προεδρείο του νέου ΣΑΕ», είπε ο κ.Γεροντόπουλος.
Ανακοίνωσε παράλληλα ότι αυτό το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν τρία προγράμματα φιλοξενίας στην Ελλάδα, νεαρών ομογενών μας που είχαν σταματήσει τα προηγούμενα χρόνια. Το ένα από 7 έως 21 Αυγούστου στις κατασκηνώσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού στην Μαλεσίνα, το άλλο για Ελληνόπουλα του εξωτερικού ηλικίας 15 ως 17 ετών με διαφορετική φιλοσοφία και στόχευση στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου και το τρίτο για επιμόρφωση δασκάλων της ελληνικής γλώσσας από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ