Τους τελευταίους μήνες η αστυνομία καταγράφει καθημερινά πνιγμούς σε ποτάμια και λίμνες. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι όλο και περισσότεροι Γερμανοί δεν ξέρουν κολύμπι, αλλά και ότι πολλοί αψηφούν τους κινδύνους.Αύξηση πνιγμών, φέτος το καλοκαίρι, δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα. Και στη Γερμανία, ιδίως τις μέρες του καύσωνα με ασυνήθιστες θερμοκρασίες για τα γερμανικά δεδομένα, ο αριθμός των θυμάτων κυρίως μεταξύ παιδιών και εφήβων εκτοξεύθηκε, επειδή όλο και περισσότεροι δεν ξέρουν κολύμπι. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από τις αρχές του χρόνου έχασαν τη ζωή τους στη Γερμανία περισσότεροι από 300 άνθρωποι. Ανάμεσά τους πάνω από 20 παιδιά κάτω των 15, καθώς και 40 γυναίκες και άνδρες μεταξύ 16 και 25 ετών. Εξελίσσεται η Γερμανία σε μια χώρα όπου ο κόσμος απλά δεν ξέρει να κολυμπά;

Εδώ και χρόνια η Γερμανική Εταιρία Διάσωσης (DLRG) επικρίνει το κλείσιμο πολλών δημοτικών κολυμβητηρίων λόγω περικοπών, αλλά και την κατακόρυφη μείωση των ωρών κολύμβησης σε μαθητές δημοτικών σχολείων. Πρόβλημα συνιστούν για τους γερμανούς ειδικούς και οι πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους δεν έμαθαν να κολυμπούν στις χώρες προέλευσής τους.

Λείπουν κολυμβητήρια, αλλά και εκπαιδευτικό προσωπικό

Η Σάντρα Ρότερ παραδίδει εδώ και δέκα χρόνια μαθήματα κολύμβησης σε παιδιά, αλλά και νεαρές γυναίκες. «Οι ενήλικες είναι συχνά υπερπροστατευτικοί με τα παιδιά τους. Η καλύτερη ηλικία για να μάθει κάποιος να κολυμπά είναι τα πέντε χρόνια. Η 48χρονη εκπαιδεύτρια παρατηρεί επίσης ότι πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες και, όπως λέει, συζητούν περισσότερο για τα παιχνίδια που παίζουν στο τάμπλετ παρά για τις…περιπέτειές τους σε παιδικές χαρές. «Συχνά οι γονείς μεταθέτουν την ευθύνη για την εκμάθηση κολύμβησης σε δασκάλους. Έτσι πολλά παιδιά έρχονται για πρώτη φορά σε κολυμβητήριο λίγο πριν το πρώτο τους μάθημα». Η Σάντρα Ρότερ εκτιμά ότι ο αριθμός των παιδιών που δεν ξέρουν κολύμπι θα αυξηθεί, μιας και οι γονείς τους δεν έχουν μάθει να κολυμπούν και μεταδίδουν στα παιδιά τους τις φοβίες τους απέναντι στο νερό.

Περίπου το 25% των δημοτικών σχολείων στη Γερμανία δεν έχει πλέον πρόσβαση σε κολυμβητήριο. Ο ομοσπονδιακός σύνδεσμος γονέων και κηδεμόνων απευθύνει έκκληση για μια παγγερμανική πρωτοβουλία για περισσότερα μαθήματα κολύμβησης για μαθητές. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Στέφαν Βάσμουτ δηλώνει ότι «απαιτείται το κατάλληλο πλαίσιο, με δασκάλους, αλλά και κολυμβητήρια».

Ο πνιγμός δεκάδων ανθρώπων τους τελευταίους μήνες στη Γερμανία δεν οφείλεται μόνο στο ότι πολλοί δεν ξέρουν να κολυμπούν. Σύμφωνα με ειδικούς, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θέλησαν να δροσιστούν φέτος σε ποτάμια, λίμνες και κανάλια. Τα δυστυχήματα ωστόσο προκλήθηκαν σε πολλές περισσότερες όχι επειδή πολλοί δεν ήξεραν κολύμπι, αλλά επειδή από απερισκεψία αψήφησαν τους κινδύνους που εγκυμονεί το κολύμπι στα ποτάμια. Σύμφωνα με τον Άξελ Ντίτριχ από τον Γερμανικό Σύνδεσμο Κολυμβητών «δεν αρκεί να ξέρει κάποιος να κολυμπά. Πρέπει να έχει βασικές γνώσεις για μια σωστή συμπεριφορά στο νερό. Πολλοί από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους δεν γνώριζαν, όπως όλα δείχνουν, τίποτα για τα ρεύματα, τις δίνες ή πως θα αντιμετωπίσουν μια απλή κράμπα στο πόδι».

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ