Η δήμαρχος της Γκαζιαντέπ, στην ΝΑ Τουρκία, δηλώνει στην DW ότι η πόλη της δεν λαμβάνει χρήματα για τους 500.000 Σύρους πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή. Αποφεύγει ωστόσο να επιρρίψει ευθύνες στην Άγκυρα.Η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που υπογράφηκε πριν από ενάμιση χρόνο τον Μάρτιο του 2016, προβλέπει για την Τουρκία οικονομική βοήθεια συνολικά 6 δις ευρώ μέχρι τα τέλη του 2018. Στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας έχουν εγκατασταθεί περίπου μισό εκατομμύριο πρόσφυγες από την γειτονική Συρία, εκτιμά η Φατμά Σάχιν δήμαρχος της πόλης Γκαζιαντέπ, η οποία σε συνέντευξη στην DW δηλώνει ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχουν φθάσει ακόμα χρήματα.

«Οι δήμοι και κοινότητες της περιοχής έχουν επιφορτιστεί με το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού, αλλά δυστυχώς δεν λαμβάνουν βοήθεια για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους. Έθεσα το ζήτημα και στις Βρυξέλλες. Πρόσφατα μας επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, και μου υποσχέθηκε ότι θα δοθούν λύσεις. Χρειαζόμαστε άμεσα νέα σπίτια, επενδύσεις σε έργα υποδομής και ένα αποτελεσματικότερο σύστημα αποκομιδής σκουπιδιών. Τα χρήματα που μας υποσχέθηκαν είναι απαραίτητα ».

«Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την εκταμίευση»

Η δήμαρχος της Γκαζιαντέπ, η οποία είναι μέλος του κυβερνώντος AKP και έχει διατελέσει υπουργός Οικογενειακών Ζητημάτων από το 2011 μέχρι το 2013, αποφεύγει να καταλογίσει ευθύνες στις Βρυξέλλες ή στην Άγκυρα για την καθυστέρηση στην εκταμίευση της βοήθειας. Όπως λέει, γνωρίζει ότι μικρό μέρος των χρημάτων έχουν εκταμιευθεί στην Τουρκία, αλλά ότι το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται ακόμα στα ευρωπαϊκά ταμεία.

«Έχω την αίσθηση ότι οι αρμόδιοι στις Βρυξέλλες αναλώνονται σε λεπτομέρειες και δεν βλέπουν τη συνολική εικόνα. Προς το παρόν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για να ολοκληρωθεί η εκταμίευση. Πληροφορήθηκα ότι το τουρκικό υπουργείο Περιβάλλοντος, το υπουργείο Δημοσίων Έργων και του υπουργείο Παιδείας έχουν λάβει κάποια χρήματα, τα οποία πρέπει το ταχύτερο να φθάσουν στην Γκαζιαντέπ».

Η δήμαρχος διαβεβαιώνει ότι τόσο η πόλη όσο και οι κάτοικοι βοηθούν όσο μπορούν τους πρόσφυγες από τη Συρία, μιας και όπως λέει είναι κομμάτι της κουλτούρας και της παράδοσης τους. Όταν ο γείτονάς σου πεινά, τότε προσπαθείς να τον βοηθήσεις, λέει η Φατμά Σάχιν και προσθέτει ότι «υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να βοηθήσεις τους πρόσφυγες: είτε μοιράζοντας δίκαια τα βάρη σε όλες τις χώρες, είτε διασφαλίζοντας την ειρήνη στη Συρία, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Ντάνιελ Χάινριχ / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ