Έκρυθμη η κατάσταση στη Γαλλία λόγω κορωνοϊού. Ενώσεις επαγγελματιών του τομέα της υγείας προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να λάβει άμεσα αυστηρότερα μέτρα.«Στο όνομα του δικαιώματος για τη ζωή» οι ενώσεις των επαγγελματιών υγείας, που μάχονται στην πρώτη γραμμή κατά του κορωνοϊού προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας ζητώντας να υποχρεωθεί το κράτος στη λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων.

Όλως εκτάκτως, το Συμβούλιο Επικρατείας εξετάζει σήμερα την προσφυγή ενώ ήδη το υγειονομικό συμβούλιο γύρω από τον πρόεδρο Μακρόν ετοιμάζει νέα περιοριστικά μέτρα που θα ανακοινωθούν αύριο.

Χωρίς μάσκες και τεστ για τον κορωνοϊό

Οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας θεωρούν ότι στέλνονται «γυμνοί» στη μάχη χωρίς μάσκες προστασίας και χωρίς επαρκή τεστ ανίχνευσης και κατηγορούν την κυβέρνηση για αντιφατικές και ασαφείς ανακοινώσεις: Από τη μία επιτρέπονται τα ατομικά σπορ και από την άλλη απαγορεύεται η έξοδος, «πηγαίνετε στη δουλειά» λέει ένας υπουργός «μείνετε στα σπίτια» λέει άλλος. «Το πολιτικό μήνυμα είναι συγκεχυμένο και τα μέτρα μη αποτελεσματικά» κατηγορούν οι προσφεύγοντες.

Για να ηρεμήσει τα πνεύματα ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, δήλωσε χθες ότι έχει παραγγείλει 250 εκατομμύρια μάσκες. Λίγο αργά, λένε πολλοί, ενώ στο μυαλό όλων είναι το φιάσκο με την καταστροφή 2 δισεκατομύριων μασκών, στοκ από το 2010, για το οποίο, λόγω του μεγάλου κόστους κρεμάστηκε επί ξύλου η τότε υπουργός Ροζελίν Μπασλό.

Τώρα η Γαλλία τρέχει, στέλνοντας ελικόπτερα στην Κορσική ή στήνοντας υπαίθριο στρατιωτικό νοσοκομείο στη Μυλούζη και αποδεχόμενη βοήθεια σε κρεβάτια από γειτονική γερμανική πόλη. Είναι και αυτό δείγμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ