Λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, η Μαρίν Λεπέν και συγγενικά της πρόσωπα κατηγορούνται για υπεξαίρεση άνω των 600.000 ευρώ την περίοδο 2004-2017.Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη ζητά λογαριασμό από την Μαρίν Λεπέν, αυτή τη φορά όμως κατηγορείται συγχρόνως με τον πατέρα Λεπέν και τον πρώην σύντροφο της Λουί Αλιό, δήμαρχο της Περπινιάν.

Κατηγορούνται γιά υπεξαίρεση 617.000 ευρώ συνολικά. Προφανώς «μαζί τα φάγανε», στη δε Μαρίν αντιστοιχούν 137.000 για την περίοδο 2004-2017, ενόσω ήταν ευρωβουλευτής. Πρόκειται για χρήματα της Ευρώπης με την υποψία ότι πήγαν στο κόμμα.

Το θέμα έφερε στην επικαιρότητα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, η οποία ξεκίνησε την έρευνα το 2016. Έστειλε την αναφορά της στην Εισαγγελία Παρισίων στις 11 Μαρτίου.

Μια ανάσα πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών

Η Μαρίν Λεπέν και οι συνεργάτες της κατηγορούνται για χρήση ευρωπαϊκών χρημάτων «για εθνικούς πολιτικούς σκοπούς, για προσωπικά έξοδα ή άλλα, προς όφελος εμπορικών εταιρειών που πρόσκεινται στο κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» και την ακροδεξιά κοινοβουλευτική ομάδα «Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών» ( ΕΝL).

Το θέμα έγινε ευρύτερα γνωστό προχθές, με δημοσίευση του δημοσιογραφικού ιστότοπου Mediapart ήτοι μία εβδομάδα πριν την τελική εκλογή.

«Το βλέπετε! Βλέπετε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια της Ευρώπης να παρέμβει στην προεδρική εκστρατεία. Οι Γάλλοι όμως δεν θα ξεγελαστούν» αντέδρασε ο Ζορντάν Μπαρντελά νούμερο δύο του Εθνικού Συναγερμού. Δήλωσε ότι το κόμμα είχε άγνοια για την έρευνα και υποσχέθηκε ότι θα ληφθούν τα νομικά μέτρα για να διερευνηθεί η προέλευση της διαρροής στο Mediapart.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ