Κυκλοφόρησε  από τις εκδόσεις «Νησίδες» της Θεσσαλονίκης το βιβλίο των Καρλ Χάϊντς Ροτ και Ζήση Παπαδημητρίου «Να εμποδίσουμε την καταστροφή. Μανιφέστο για μια Ευρώπη της ισότητας». Ο Γερμανός Καρλ Χάϊντς Ρότ, διδάκτωρ της Ιατρικής και της Ιστορίας και διευθυντής του Ιδρύματος για τη Μελέτη της Κοινωνικής Ιστορίας του 20ου κι 21ου Αιώνα με έδρα τη Βρέμη της Γερμανίας και ο  Έλληνας καθηγητής Ζήσης Δ. Παπαδημητρίου, διανοούμενοι πανευρωπαϊκής εμβέλειας, ενόψει της οικονομικής, πολιτικής αλλά και ηθικής κρίσης που απειλεί με διάλυση την Ευρωπαϊκή Ένωση προέβηκαν στη συγγραφή «Μανιφέστου», κάνοντας έκκληση σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή διανόηση να ενεργοποιηθούν και να ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στην  καταστροφική πολιτική που ακολουθούν οι γραφειοκράτες της Ε.Ε., για μια Ευρώπη της ισότητας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, για μια Ευρώπη των λαών και των πολιτών, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Οι δύο συγγραφείς, γνώστες των ευρωπαϊκών πραγμάτων, αναλύουν τα αίτια της κρίσης και προτείνουν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, κατάλληλες να βγάλουν την  Ε.Ε. από το τέλμα της στασιμότητας, της ανεργίας και της φτώχειας που επιβάλλει, ιδιαίτερα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, η ανάλγητη πολιτική του αποπληθωρισμού και της λιτότητας του γερμανικού ηγεμονικού κατεστημένου και των παρατρεχάμενών του. Το κείμενο διακρίνεται για τη διαύγεια της ανάλυσης και τη σοβαρότητα των προτάσεων. Το βιβλίο δημοσιεύτηκε  πρώτα το 2013 στα Γερμανία, στις εκδόσεις «Nautilus» του Αμβούργου και έτυχε θερμής υποδοχής, καθώς συζητιέται ευρύτατα στα ΜΜΕ και στις εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων. Κυκλοφορεί επίσης σε όλες σχεδόν τις γλώσσες των χωρών-μελών της Ε.Ε. , καθώς και στα ελληνικά, «Διακήρυξη για μια Ευρώπη της Ισότητας», την οποία και υπογράφουν καθημερινά γνωστοί άνθρωποι των γραμμάτων, των επιστημών και της τέχνης αλλά και πλήθος απλών πολιτών που αγωνιούν για το μέλλον της Ευρώπης.  Σημειωτέον ότι έχει κυκλοφορήσει στα γερμανικά και εκδόθηκε και στα ελληνικά, τον περασμένο χρόνο, επίσης στις εκδόσεις «Νησσίδες», το άκρως εμπεριστατωμένο βιβλίο του Καρλ Χάϊντς Ροτ « Η Ελλάδα και η κρίση. Τι έγινε και τη μπορεί να γίνει» !

Δρ. Καρλ Χάιντς Ροτ

Ο Δρ. Καρλ Χάιντς Ροτ γεννήθηκε το 1942 στο Wertheim am Main της Γερμανίας. Σπούδασε ιατρική και ιστορία. Συνιδρυτής του Ιδρύματος για τη Μελέτη της Κοινωνικής Ιστορίας του 20ού Αιώνα του Αμβούργου καθώς και του περιοδικού «1999», το οποίο από το 1998 και εντεύθεν μετονομάστηκε σε «Κοινωνική Ιστορία» και από το 2010 κυκλοφορεί σε τρίγλωσση ηλεκτρονική έκδοση με επιστημονικό υπεύθυνο τον ίδιο. Το 1984 αναγορεύτηκε διδάκτορας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και το 1992 διδάκτορας της Ιστορίας του πανεπιστημίου της Βρέμης. Από το 1998 και εντεύθεν ζει στη Βρέμη, όπου έχει μεταφερθεί και η έδρα του Ιδρύματος. Συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων σχετικά με την κοινωνική και οικονομική ιστορία καθώς και την ιστορία της ιατρικής και της επιστήμης του 20ού αιώνα. Κυριότερα έργα του: Die andere Arbeiterbewegung (1974) (Το άλλο εργατικό κίνημα), Die Wiederkehr der Proletarität (1994) (Η επιστροφή της προλεταριοποίησης), Die globale Krise (2009) (Η παγκόσμια κρίση), Remtsma auf der Krim. Tabakproduktion und Zwangsarbeitz unter der deutschen Besatzungsherrschaft 1941-1944 (2011) (Η εταιρεία Ρέμτσμα στην Κριμαία. Παραγωγή καπνού και καταναγκαστική εργασία την περίοδο της γερμανικής κατοχής 1941-1944), σε συνεργασία με τον Γιαν-Πέτερ Άμπρααμ, καθώς και η ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη εργασία Griechenland: was tun ? (Η Ελλάδα και η κρίση. Τι έγινε και τι μπορεί να γίνει; Νησίδες, Θεσσαλονίκη 2012).

Ζήσης Παπαδημητρίου

Ο καθηγητής Ζήσης Δ. Παπαδημητρίου, γεννήθηκε το 1939 στους Γόννους της Λάρισας, σπούδασε αρχικά ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (Technische Universität) και στη συνέχεια Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Την περίοδο 1974-1985 υπήρξε συνεργάτης στον τομέα της τεχνολογικής έρευνας του διεθνούς φήμης Ινστιτούτου Κοινωνικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, γνωστό και ως «Κριτική Σχολή της Φρανκφούρτης». Παράλληλα δίδαξε Βιομηχανική Κοινωνιολογία στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης (1975-1985). Από το χειμερινό εξάμηνο του 1985 μέχρι και τη συνταξιοδότησή του τον Αύγουστο του 2006, υπήρξε καθηγητής Γενικής και Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Προπτυχιακό και της Πολιτικής Επιστήμης στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο Tohoku της πόλης Sendai της Ιαπωνίας, προσκεκλημένος από την «Ιαπωνική Εταιρεία Προώθησης των Επιστημών» (Japan Society for the Promotion of Science) (1992), στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1993-1996) καθώς και στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης (Δ.Ο.Σ.Α.) του Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή (1996-2006). Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο στα ελληνικά, γερμανικά και αγγλικά. Μεταφράσεις εργασιών του κυκλοφόρησαν επίσης στα ιταλικά και στα ιαπωνικά. Κυριότερα έργα του: Computer und Arbeitsprozeß (Ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οργάνωση της εργασίας), Campus Verlag, Frankfurt am Main/ New York(1978), Anthropocentric Production Systems in Greece. The Case of the Textile and Clothing Industry (Ανθρωποκεντρικά συστήματα παραγωγής στην Ελλάδα. Η περίπτωση της βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης), Brussels (1991), Κοινωνιολογικά ανάλεκτα. Όψεις της σύγχρονης βιομηχανικής κοινωνίας, εκδ. University Studio Press, Θεσσαλονίκη (1996), Ο ευρωπαϊκός ρατσισμός. Εισαγωγή στο φυλετικό μίσος, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα (2000), Μεταμοντέρνα Αδιέξοδα, εκδ. Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη 2002, Παρεμβάσεις, εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες, Θεσσαλονίκη 2006 και Στον αστερισμό της αβεβαιότητας, εκδ. Θερμαϊκός, Θεσσαλονίκη (2012).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ