Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν συστάσεις της Κομισιόν για τα ταξίδια εντός της ΕΕ και την ισχύ του πιστοποιητικού. Επίσης για υψηλές τιμές ενέργειας και μετανάστευση.Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά την πανδημία του κορωνοϊού στα κράτη μέλη, αλλά και οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μια δύσκολη περίοδο λόγω υψηλού πληθωρισμού και πανδημίας, θα είναι τα βασικά θέματα των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των ηγετών της Ευρωζώνης, που πραγματοποιούνται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σε σχέση με την πανδημία οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν τις αναθεωρημένες συστάσεις της Κομισιόν σχετικά με τα ταξίδια εντός της ΕΕ και την ισχύ του πιστοποιητικού με στόχο την αποφυγή στο μέτρο του δυνατού της λήψης μεμονωμένων μέτρων από κράτη μέλη, τα οποία δημιουργούν σύγχυση στους πολίτες ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων. Αναμένεται επίσης να αποφασίσουν την κοινή προμήθεια και φαρμάκων κατά του κορωνοϊού πέραν των εμβολίων.

Ενέργεια και μετανάστευση

Στη σημερινή συνεδρίαση που βρίσκεται σε εξέλιξη οι ηγέτες θα εξετάσουν επίσης το ζήτημα των υψηλών τιμών ενέργειας σε συνέχεια της προηγούμενης συζήτησης του Οκτωβρίου, καθώς επίσης τις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης και ειδικότερα το θέματα της Λευκορωσίας, και τέλος την έκρυθμη κατάσταση στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας.

Αναφορικά με τη σύνοδο των χωρών της Ευρωζώνης, που θα γίνει το βράδυ στο δείπνο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν την οικονομική συγκυρία με βάση έγγραφο του Εurogroup, σύμφωνα με το οποίο ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία καλύτερα του αναμενομένου, ενώ οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ικανοποιητικά τον κρίση, χάρις τις πολιτικές εφαρμόστηκαν σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο. Θα ενημερωθούν επίσης από τον Πρόεδρο του Εurogroup για την πορεία της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης κεφαλαιαγορών.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ