Στο ερώτημα για μια ενδεχόμενη αναβολή του Brexit, η βουλή θα απαντήσει αύριο. Σήμερα διεξάγεται ψηφοφορία για το εάν θα υπάρξει άτακτο Brexit ή θα πρέπει να προηγηθεί σχετική συμφωνία.Η δεύτερη απόρριψη από την πλειοψηφία των βουλευτών της συμφωνίας της Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες οδηγεί αναπόφευκτα σε ακόμη δύο ψηφοφορίες, την Τετάρτη και την Πέμπτη. Σήμερα οι βουλευτές καλούνται να αποφανθούν για το αν θα υπάρξει έξοδος της Βρετανίας δίχως συμφωνία.

Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας είναι λίγο ως πολύ προβλεπόμενο. Σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς, οι βουλευτές θα βγάλουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και της πολιτικής αντιπαράθεσης, ενδεχόμενο εξόδου δίχως συμφωνία. Μετά την δεύτερη απόρριψη της συμφωνίας, η διαχείριση του Βrexit έχει μετατεθεί από την κυβέρνηση και την Πρωθυπουργό στο Κοινοβούλιο. Από την εκτελεστική στην νομοθετική εξουσία μια αντιπαράθεση που σοβεί εδώ και πολλές δεκαετίες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Πρόκειται για μια εξέλιξη αρνητική για την Πρωθυπουργό που βλέπει να μειώνεται η ικανότητα ελιγμών από πλευράς της. Με την άρνηση της να παραιτηθεί, μετά από δύο ιστορικής σημασίας ήττες, η Τερέζα Μέι δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιτρέψει τις δύο ψηφοφορίες επί τροπολογιών που είχαν καταθέσει τον Ιανουάριο βουλευτές του δικού της κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μίας για την ακύρωση του διλήμματος, έξοδος με συμφωνία ή δίχως συμφωνία και μίας δεύτερης για παράταση της ημερομηνίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αναμενόμενη απόρριψη από τους βουλευτές, του ενδεχόμενου εξόδου δίχως συμφωνία, οδηγεί εκ των πραγμάτων στην ψηφοφορία της Πέμπτης, η οποία αναφέρεται στην παράταση της ενεργοποίησης του άρθρου 50 που προβλέπει την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 29η Μαρτίου.

Ανεξαρτήτως του χρόνου της παράτασης, είτε είναι τρείς, έξι ή εννέα μήνες, απαιτείται η ομόφωνη έγκρισή της από τις 27 χώρες-μέλη. Στην περίπτωση έγκρισής της, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, πρόωρες εκλογές ή δεύτερο δημοψήφισμα.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ