Η μεγαλύτερη αστυνομική κινητοποίηση από την Πρωτομαγιά. Αφορμή είναι τρεις παράλληλες διαδηλώσεις πολιτών σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα. Οι αρχές προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις.Σάββατο υψηλής τάσης το σημερινό, αφού τα «κίτρινα γιλέκα» είναι υποχρεωμένα να μοιραστούν τις αρτηρίες της πρωτεύουσας με δύο ακόμα διαδηλώσεις: μια για το κλίμα και μια για τις συντάξεις, ύστερα από πρόσκληση του συνδικάτου Εργατική Δύναμη (FO).

Πολιτιστικό κερασάκι όλων αυτών είναι και η σημερινή« Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Στην πραγματικότητα «πολιτιστικής και μη», καθιερωμένη από χρόνια και ιδιαίτερα δημοφιλής στο κοινό, με ουρές επισκεπτών έξω από τα δημόσια κτίρια.

Τα «black blocks», παραμένουν βέβαια το απειλητικό μαύρο σύννεφο στο σημερινό γαλάζιο ουρανό. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ευχήθηκε «η ημέρα να εξελιχθεί με ηρεμία όπως αρμόζει σε μία χώρα που σέβεται το δικαίωμα της διαδήλωσης».

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλά σημεία

Ο υπουργός Εσωτερικών και ο Αρχηγός της Αστυνομίας Παρισίων δεν έκρυψαν όμως τις ανησυχίες τους για εφόδους των «black blocks» και δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι με 7.500 αστυνομικούς. Για πρώτη φορά μάλιστα έχουμε και μοτοσυκλετιστές πυροσβέστες, ικανούς να μετακινηθούν γρήγορα για πυρόσβεση.

Από νωρίς το πρωί απαγορεύεται η κυκλοφορία στα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, στα Ηλύσια Πεδία, στην Αψίδα του Θριάμβου, στον Πύργο του Άιφελ, γύρω από την Παναγία των Παρισίων. Απαγορευτικό έχει επιβληθεί και για τα δύο δάση, δεξιά και αριστερά της πρωτεύουσας, Boulogne και Vincennes ενώ πολλά μετρό παραμένουν κλειστά.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ