«Αροθυμώ & Αναστορώ» ονομάζεται η Γιορτή Ποντιακής Κουζίνας, Γαστρονομίας και Πολιτισμού, που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Αττική, την Παρασκευή, 22 Οκτ 2010, στις 20.30, από το Σύλλογο Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου», στο κτήμα «ΔΕΚΑ» στο Πάρκο Γκορυτσάς Ασπροπύργου, Λεωφόρο Ειρήνης (πρώην ΝΑΤΟ).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν: Έκθεση Ποντιακής Κουζίνας, Έκθεση ποντιακών μαγειρικών σκευών & εργαλείων & Διαγωνισμός Ποντιακής Μαγειρικής

Για την Ποντιακή Γαστρονομία θα μιλήσουν ο κ. Μ. Χαραλαμπίδης με θέμα: «ΠΟΝΤΟΣ-ΑΤΤΙΚΗ-ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – Η επιστροφή ενός Πανάρχαιου Διατροφικού Κοιτάσματος», και η κα Α. Ιωαννίδου με θέμα: «Η Ποντιακή Γαστρονομία χθες και σήμερα»

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί επίσης μικρό οδοιπορικό στα ορεινά χωριά της Τραπεζούντας και στα χωριά της Σάντας, στις διατροφικές συνήθειες που φυλάσσονται μέχρι και σήμερα.

Το πιο μεγάλο «τσιριχτόν» και πλήθος γαστρονομικών εκπλήξεων υπόσχονται μια μυσταγωγία, μια πρόταση για την αναζωογόνηση της ποντιακής γαστρονομίας και της γαστρονομικής γεωργίας που σημαίνει μια άλλη οικονομία, μια άλλη ανάπτυξη, έναν άλλο πολιτισμό για την Ελλάδα. Όλες τις φάσεις της εκδήλωσης, θα συνοδέψει ο ήχος της λύρας και το ποντιακό τραγούδι.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου» κ. Κ. Αμανατίδης, δήλωσε: «Πεντέμισι αιώνες (26-10-1461) από την πτώση της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, και με απόλυτη συναίσθηση ότι, η ιστορική εικόνα του εαυτού μας, πέρα από τη μονοκαλλιέργεια του χορού, παραμένει τραγικά ατελής και συρρικνωμένη, εμείς οι Πόντιοι του Ασπρόπυργου, αναζητούμε μια νέα σχέση με την κληρονομιά, την ταυτότητα, τον τόπο και το μέλλον μας. Μετά το «Φροντιστήριο Ασπρόπυργου», την πρωτοβουλία του Δήμου Ασπρόπυργου που αναδεικνύει τον αγώνα μας για την ανάκτηση της ιστορικής μας μνήμης κάνουμε ακόμα ένα βήμα: Διοργανώνουμε την 1η Έκθεση Ποντιακής Γαστρονομίας και τον 1ο Διαγωνισμό Ποντιακής Μαγειρικής. Ανακτούμε έτσι τη σχέση μας με τον πνευματικό και υλικό μας πολιτισμό.

Η Γιορτή Ποντιακής Γαστρονομίας, 22/10/2010, 20.30, κτήμα ΔΕΚΑ, στο Πάρκο Γκορυτσάς Ασπροπύργου, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ασπροπύργου και του Πνευματικού Κέντρου Ασπροπύργου. Πληροφορίες και συμμετοχές: 210 5595531, 6974817224, chionidisilias@gmail.com

Καταγραφή: Σοφία Παπαδέα
Αντιγραφή: Δημήτρης Μιχαηλίδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ